Bošnjak: ,,Beskućniku“ Mugoši nagrada od 40 000 evra za ulogu u aferama ,,Klap“ i ,,Vardar“

Branka Bošnjak

Miomir M. Mugoša je tipični predstavnik tzv. Markovićevih “beskućnika”, koji je od DPS potrčka, veoma skromnih kapaciteta iz mjesne zajednice Donja Gorica nepotizmom, korupcijom, protivzakonjem i bespogovornim sluganstvom dosegao do direktora Poreske uprave, navodi se u saopštenju poslanice Demokratskog fronta, Branke Bošnjak.

Karijeru je, navela je ona, počeo kao savjetnik svog ,,moćnijeg imenjaka i plemenika gradonačelnika Miomira Mugoše, pa se ona sama kao odbornica u Glavnog gradu, kako dodaje, brzo uvjerila u ove njegove karkteristike, kao što je, kako kaže, u kontinuitetu na to upozoravala.

Podsjetila je da je Mugoša počeo sa više nego skromnom platom od 275 evra i godišnjim prihodom 500 evra od košarke, a ističe da je i suprugu takođe ,,uspio da udomi“ u Glavnom gradu sa platom od 150 evra. Bio je, ukazuje Bošnjak, suvlasnik naslijeđene kuće u Donjoj Gorici i vozio auto star skoro dvadeset godina.

– A onda za godinu dvije, kreće njegov uzlet, kada se dokopao mjesta načelnika komunalne policije. Kupuje zemljište u Kolašinu, žena kupuje Tojotu Rav 4, pa ubrzo i zemljište na Žabljaku. Djeca čim su stasala za vožnju, svako malo kupuju nova auta sin od BMW do Mercedesa ML 320 CDl a danas Audija vrijednog oko 50 000 evra, a ćerka od citroena do novog KIA Sportaža. Žena staru Tojotu zamijenila novijim modelom, ukazuje poslanica.

Istakla je kako jedino njemu nije ni trebao automobil, jer koristi službeni. Bošnjak tvrdi da je novostečeni imetak prijavljen u imovinskom kartonu Mugoše daleko vredniji od prihoda koja je ova porodica prijavljivala.

– Javna tajna je bila u Gradu, da se mlađi Mugoša ugrađuje u razne poslove, da bez procenta se nijedna dozvola za ljetnje bašte nije mogla dobiti. Poznato je i da je na tuđa imena imao lokale u gradu. Čak se osilio da ove poslove tajno radi u odnosu na starijeg Mugošu. To ga je umalo koštalo funkcije. Sve se nakon obećanja i moljakanja unutar brastava završilo, navodi se u saopštenju.

Njegova pohlepa, ističe ona, se ogleda u tome da se nikada nije odrekao funkcije predsjednika Mjesne zajednice Donja Gorica, jer mu je to omogućilo da gazduje i prihoduje od sportskih terena u Lješkopolju i čuvene “Di DžI” arene u kombinacija sa Tomom Čelebićem, a koje nigdje ne pominje. Svoje akcije, podsjetila je Bošnjak, Mugoša ima i u FK Mladost, sad FK Podgorica koji, kako kaže, naprasno prosperira.

Prije nego što je napustio Glavni grad Miomir M. Mugoša dobio je stan od 76m2 sa obavezom da radi narednih 5 godina u Glavnom gradu, da bi ga mogao otkupiti pod povoljnim uslovima. Međutim, on već poslije dvije godine napušta Glavni grad i zadržava stan.

Bošnjak ističe da je kao poslanica, štiteći interese građana Podgorice, podnijela krivičnu prijavu u veze ove i sličnih malverzacija, koja, podsjeća ona, nije procesuirana od strane korumpiranih tužilaca.

– Markoviću, da li je ovaj lik beskućnik, pa si mu dodijelio 40 000 evra, da bi izgradio i vikend kuću od preko 100m2, a koji to pokušao da sakrije od javnosti. Markoviću, da li je to nagrada za njegove “uspješne” poslove u aferama KLAP I Vardar, a u vezi kojih ćuti i drhti, a svima je više nego očigledna njegova “debela” umiješanost i puna odgovornost, upitala je poslanica Fronta.

Ona pita i da li je možda to nagrada za ogroman procenat sive ekonomije u odnosu na naplaćeni porez i ističe da je jasno da su u pitanju razni dilovi i privilegovani pojedinci.

– Markoviću, opet te pozivam da objaviš komletan spisak tvojih beskućnika koji sam ti prije više mjeseci tražila i preuzmeš odgovornost podnoseći ostavku. Davno sam digla ruke od državnog tužilaštva, koje bi da je profesionalno promptno reagovalo, poručuje ona.

Bošnjak zaključuje da građani Crne Gore moraju da znaju da je programska odrednica DF-a da svu nezakonito stečenu imovinu državnih funkcionera od 1990. godine treba nacionalizovati i vratiti državi i građanima, a da sve stanove i kredite dobijene na ovakav privilegovan način moraju da plate po tržišnim uslovima.