Bošnjak: Umjesto što su dobili stanove, neke funkcionere je trebalo smjestiti u zatvor

Branka Bošnjak

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak reagovala je povodom objavljenog spiska o dodjeli kredita i stanova, dodajući da je sada je jasno, nakon Markovićevog djelimičnog objavljivanja spiska funkcionera koji su nelegalno i protivustavno dobili ogromne stanove i kredite, zašto on mjesecima nije odgovarao na njen poslanički zahtjev, čak i nakon poslovničkih urgencija, iako je imao obavezu da odgovori u skladu sa važećim propisima u roku od 15 dana.

„S jedne strane jasno je da se radi o protivzakonitom poslu, jer su odabranim visokim DPS funkcionerima, dodijeljeni stanovii krediti, iako su već od države dobijali po nekoliko stanova i kredita, ili su stambeno veoma situirani i sa vrlo visokim primanjima. Sa spiska se vidi i da ova koalicija na vlasti nije ideološka, već isključivo interesna i pod kakvim ucjenama DPS opstaje na vlasti. Osim nepotističkog i partijskog dodjeljivanja funkcija i zapošljavanja, koalicioni partneri su se i kroz ovu odluku dobro namirili“, kaže Bošnjak.

Jasno je, dodaje ona, i da je ovdje u pitanju i korupcionaški posao, jer su na ovom spisku mnogi tužioci, predsjednica vrhovnog suda, mnoge sudije, direktor Agencije za sprečavanje korupcije, visoki policijski funkcioneri, direktor Poreske uprave…

„Neke od ovih je trebalo davno stambeno zbrinuti iza rešeteka, da ima pravne države. Sad je jasno zašto su oni štitili kriminalce i nijesu reagaovali na brojne naše inicijative i dokaza o kriminalnim radnjama i vezama sa samim vrhom režima. Na spisku su i supruge, ćerke, sinovi Markovićevih funkcionera, te njegovi savjetnici, direkrori direktorata, šefčići i ini koji su u njegovom bliskom okruženju, a stan ili kredit su dobili isključivo njegovom voljom. Jasno je da je on na kraju odlučivao“, rekla je Bošnjak.

Ona je naglasila, da želi da istakne da je ne čudi što još, evo mjesecima, nema reakcije Ustavnog suda na njen zahtjev za ocjenu ove sramne Odluke po kojoj se ovako čašćavaju stanovnima i kreditima.

„Jer se evo i predsjednik Ustavnog suda i neke od sudija nalaze na ovom spisku, a već su imali itekako dobro riješeno stambeno pitanje, naravno o trošku države. Tražim od Markovića i od ove njegove bratije da podnese ostavku, jer ovo razotkriva svu drskost, bahatost i nezaježljivu pohlepu ovog režima. Većina ovih dobitnika nije ni u imovinskim kartonima navela da su čašćeni od države stanom ili kreditom. Markoviću, imaš milione da čašćavaš podobne stanovima i kreditima, a nemaš da povećaš plate ljekarima i univerzitetskim profesorima. I ove sa spiska ti nazivaš beskućnicima, ove koji su obezbijedili i svoje čukununuče na račun države, samo zbog te izjave treba da ako imaš i trunku odgovornosti i evropskog manira, da ne kažem poštenog odnosa prema Crnoj Gori treba, podneseš ostavku. U drugim državama, ovo bi bio skandal nad skandalima, Vlada biistog časa pala, a svi bi završili u zatvoru. Da ste nešto naučili o evropskoj praksi, znali bi da stan na usluzi samo može imati Premijer ako nije stambeno obezbijeđen i vraća ga kad završi mandat“, objašnjava Bošnjak.

Ona je zatražila od Markovića, da joj konačno dostavi puni spisak svih onih koji su dobili stanove i kredite, od donošenja sramne, protivustavne Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih pitanja funkcionera.

„Pošto već dugo vremena se bavim razotkrivanjem ovih kriminalnih radnji, i da sam u više navrata podnosila I krivične prijave protiv pojedinih lica i sa ovog spiska, a da korumpirani tužioci, koji takođe na ovom spisku, nijesi reagovali, to ću u narednim danima detaljnije da informišem javnost“, zaključila je Bošnjak.