Marović: Javni prevoz besprekoran samo za funkcionere

Marija Marović

Javni prevoz u Podgorici samo u nazivu javni, se ne može uporediti ni sa jednim javnim prevozom bilo koje države u okruženju.

U Podgorici jedino i besprekorno status javnog prevoza zaslužuju vozila Vlade, Skupštine, javnih preduzeća, i dr jer se njihovim vozilima i javno i tajno u radnim i neradnim danima, u radnom i neradnom vremenu prevoze funkcioneri, možda i članovi porodice. Zbog te svoje funkcije o javnom prevozu treba samo govoriti kada su u pitanju ovi subjekti.

Da li su "vozila" prikladna funkciji koju obavljaju (ispravnost, klima uredjaji, raspored voznji i dr...) najbolje zna nadležni opštinski Sekretarijat za saobraćaj. Ako je suditi po kriterijumu golooko onda javni prevoz gotovo i da ne postoji. Možda je olakšavajuća oklonost i činjenica da u PG i okolini proizvodnih privrednih društava nema, a za administraciju dovoljan je i po jedan autobus. Vjerovatno ce lokalna uprava u Podgorici, za svog mandatnog perioda obećati rješavanje ovog problema iako od rada neće biti ništa, kao i do sada. To sve u skladu sa dosadašnjom praksom. Za ovo i ovakvo stanje je odgovorna postojeća vlast i njeni sekretarijati. Ovo ne samo na način organizacije prevoze i samih uslova u javnom prevozu nego i kada je u pitanju sama koncepcija organizovanja prevoza pa uslovi rada i zaposlenih u tim preduzećima i gradjana koji se voze autobusima bez klima često i bez kočnica.