Protokol: Medojević - Adelhort / SAD

Medojević - Adelhort

Predsjednik PzP i jedan od lidera DF Nebojša Medojević sastao se sa Republikanskim Kongresmenom gdinom Robert Adelhortom u Kongresu SAD.

Medojević je upoznao Kongresmena Adelhorta sa teškom političkom krizom u Crnoj Gori koja je direktna posledica dokazane sistemske krađe izbora od strane Đukanovićevog režima. Opozcija, NVO i mediji su javno prezentovali mnoštvo dokaza da Đukanović zloupotrebljava drzavne organe, fondove, medije, bezbjednosne službe i da uz pomoć prljavog novca mafije od šverca cigareta i droge, prekraja volju građana i krade izbore.

 “DF je uprkos najgorim izbornim uslovima na tlu Evrope, svojom sjajnom kampanjom uspjeo da, zajedno sa ostalom opozicijom porazi i takav režim, ali je Đukanović uz pomoć bezbjednosnih službi iz Srbije izrezirao lažni državni udar na sami dan izbora i tako smanjio izlaznost i obezbjedio tijesnu većinu za formiranje Vlade. Na sami dan izbora Đukanović je naredio blokadu Vibera i Whats App, sto je Ustavni sud ocjenio kao protivustavno. Bez tog nezabilježenog miješanja državnog tužilastva u izborni proces na dan izbora, Đukanovićev režim bi bio smjenjen i pored masovne krađe i kupovine birača” istakao je Medojević

Medojević je upoznao Kongresmena Adelhorta o sistematskom policijskom,tužilačkom i sudskom progonu DF koji traje od izbora 2016 godine i da se protiv lidera i poslanika DF vodi 4 krivična postupka, na stotine prekršajnih postupaka, a da su on i kolega Knežević osuđeni na “stavljenje” u zatvor zbog govora u Parlamentu bez skidanja imuniteta.

“Ja sam 25 puta pozivan na saslušanje u SDT nakon svojih nastupa u Parlamentu u kojima sam iznosio argumentovane optužbe o vezama transnacionalnih narkokartela i braće Đukanović. Na kraju sam i protivustavno i protivzakonito kidnapovan od strane policije, poslije pola noći, nakon nastupa u Parlamentu” istakao je Medojević.

Kongresmena  Adelhorta su posebno interesovali stavovi DF oko rizika za bezbjednost i stabilnost Crne Gore, ali i regiona u cjelini, imajući u vidu porast tenzija i konflikata.

“Posebnu opasnost po bezbjednost Crne gore, ali i regiona predstavlja djelovanje Balkanske Konfederacije Organizovanog Krominala, koja je postala strateski partner narkokartelima iz Latinske Amerike i glavni snadbjevač Evrope sa kokainom. Sjedište te hobitnice je u Crnoj Gori i ja godinama u Parlamantu iznosim argumente da aktuelani režim Đukanovića zloupottebljava institucije države, kao što su policija, ANB, Carina, tužilaštvo i sudove i pruža logističku podršku i zaštitu za djelovanje ove, trenutno, najmoćnije kriminalne organizacije u Evropi. Zapljena 17,5 tona kokaina na brodu sa crnogorskom posadom je samo dokaz da su moje tvrdnje o povezanosti Đukanovićevog režima sa narkokartelima bile tačne. Očekujemo da će nakon DEA, FBI i tižilaštva SAD, adekvatno reagovati i Kongres i State Department, ali i Bijela Kuća jer je dobar dio kokaina trebao da završi u SAD i da truje i ubija vaše ljude. Mafija u Crnoj Gori ima politički profil i bilo bi poželjno da se ove institucije odrede i politički prema Đukanovićevom režimu koji, osnovano sumnjamo, stoji iza djelovanja ovog kartela” istakao je Medojević

“Bezobzirnost u djelovanju ovog režimskog narkokartela najbolje se vidjela kada je uz pomoć DEA, otriveno da su švercovali 50 kg kokaina preko školskog vojnog broda “Jadran” čime su dodatno izblamirali i čitav NATO “ zaključio je Medojević

Medojević i Adelhort su se saglasili da bi trebalo otvoriti nove kanale komunikacije između opozicije, nevladinog sektora i medija i Kogresa i da je poželjno čuti i drugačiji pogled na stanje u zemlji od oficijalnog.

Medojević je predložio da PzP pripremi nekoliko studija slučaja o najvažnijim problemima crnogorskog društva , kao što su uslovi za održavanje fer izbora, politički uticaj mafije u regionu i politički i ekonomski uticaj Kine u Crnoj Gori što su teme koje se tiču i interesa i nacionalne  bezbjednosti SAD.