Medojević: Računi stižu - bankrot prijeti

Nebojša Medojević

Računi za parazitsku i lopovsku ekonomiju zasnovanu na zaduživanju i uvozu i nekontrolisanoj vladinoj potrošnji pristižu. Kad stane priliv iz ekonomije, kriminala od šverca droge i cigareta i pranja novca, Nelikvidnost se odmah pokazuje. Propala emisija državnih obveznica je opasan alarm da je bankrot javnih finansija blizu. Zivot na tuđi račun se okonćava. Bećarska ekonomija rasprodaje porodičnog srebra i zaduživanja ima svoj kraj. 

Stižu krediti na naplatu. Plus kineski dug za patrljak auto puta i novi računi za obilaznice i prateću infrastrukturu.
 
O lošim kreditima koje su menadzeri banaka davali tajkunskim rezimskim firmama, pričam od 2007. Još je tragičnija situacija sa plasmanima državnog Investiciono Razvojnog Fonda . Procenat nenaplativih kreditnih plasmana IRF je veći nego kod svih komercijalnih banaka zajedno.
Samo u 2018 preko 500 mil Eur je otišlo iz Crne Gore. Odliv kapitala, smanjenje depozita u bankama, smanjenje novih kredita, stečaj u bankama, propast emisije državnih obveznica....Alo, ima li pilota u avionu???
 
Pričam i pišem godinama o tome. Nijesmo svi ćutali. Održiva ekonomija se zasniva na proizvodnji, štednji , izvozu i pametnoj produktivnoj vladinoj potrošnji. Nažalost, kao da me moj narod nije dobro slušao. Krah banaka je morao biti upozorenje.
 
Kriza likvidnosti privrede prenosi se na bankarski sektor i na krizu likvidnosti javnih finansija. Narodski rečeno- NEMA PARA. Narod podiže depozite iz banaka jer su vidjeli da CBCG nije u stanju da zaštiti njihov novac i da se vodi računa samo o novcu tajkuna bliskih šefu režima.
Ovo je još jedan ozbiljan rizik za stabilnost zemlje. Ozbiljne zemlje bi trazile što širi konzenzus oko mjera oporavka . Naša vlast nastavlja da proganja DF i širi mržnju.
 
Ali Markovic širi lažni opzimizam i zabija glavu u pijesak. Jasno je da niti zna niti razumije šta se dešava u ekonomiji zemlje. Nije isto švercivati cigare i prisluskivati opoziciju i voditi zemlju.
 
Nebojsa Medojevic
Predsjedniik PzP