Marović: Vuković priča o zelenom gradu, a betonira Njegošev park

Marija Marović

Izvještaj gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i službi i organa Glavnog grada za prošlu godinu predstavlja lijepo napisani esej popunjen brojkama. Ono što je obilježilo vladavinu prvog čovjeka grada, do 31. jula Slavoljuba stijepovića, a od tog datuma Ivana Vukovića, je otkrivanje dva spomenika koji su podgrijali podjele.

Ne želim da budem cinična pa ću pomenuti da je za pohvalu izgradnja bulevara u Zeti, ali ne mogu da ne pomenem izgradnju bukevara u Donjij Gorici i haos u kojem su građani ovog dijela Podgorice jer je izvođač radova probio sve moguće rokove za njegov završetak.
Ono što je u izvještaju napisano da je dobro urađeno, a nije, jeste asfaltiranje ulica u Maslinama. Dva puta je rađena Ulica Vasa Bracanovića, radnici Puteva su njeni česti posjetioci i dolazimo do zaključka da su sredstva potrošena, ali ulica nije urađena kako treba.
 
Ona se takođe osvrnula i na dionicu auto puta.
 
Kada su u pitanju javna preduzeća podsjetiću samo na okupaciju parcela za pristupni put Bioče-Moračica koji na ogoljen način primjenjuje selektivnu primjenu Ustava i Zakona ove države i to u cilju lobija koji dakako umjesto države vidi samo euro. Pisani dokazi na ovu temu postoje u Monteputu , CRBC-u, kao i Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.
 
Odbornica Marović se takođe osvrnula i na konstataciju da su ozelenjavali grad.
 
Onog momenta kada je vladajućom većinom usvojen DUP Nova varoš, tu se završava sva priča o želji Glavnog grada da ozeleni Podgoricu. Mještani iz centra grada, starosjedioci neće dozvoliti da se sprovede ono što je vladajuća struktura zamislila.
 
Takođe navodi da je jako interesantan izvještaj preduzeća Zelenila.
 
Nije uspjeh i rezultat prikazati samo koliko je sadnica posađeno i koliko je uloženo.. Ovo preduzeće treba itekako da se pozabavi i potrebom da zakonite obaveze prema bivšim zaposlenim isplati u rokovima i na način kako je to utvrđeno ne samo zakonom nego i kolektivnim ugovorom. To znači da su nadležni organi u Zelenilu smišljeno zloupotrebljavali funkcije nezakonito postupajući kada su u pitanju prava zaposlenih. To uostalom pokazuje i neke već pravosnažne presude ali i neke koje će morati donijeti ukoliko novo rukovodtsvo bude napravilo otklon od načina primjena propisa kako je to činilo prethodno.
 
Na kraju Marović je ukazala da se gradonačelnik pohvalio da je pri kraju izgradnja srednje škole u Golubovcima, čija izgradnja kasni skoro dvije godine.