Medojević: Novac odlazi iz zemlje

Nebojša Medojević

Haos koji su izazvali braća Đukanović preko CBCG i Katnića izazvaće pad depozita i povlačenje novca iz nesigurnih banaka.

Upozorio sam na pogubne posledice pokušaja braće Đukanović da otmu imovinu i profitabilne poslove Atlas Grupe. Šteta za državu je već veća od 100 mil EUR za isplatu zagarantivanih depozita, 9 mil garancija za međunarodne kredite. Koliko će izgubiti građani, javna preduzeća, firme od svojih depozita, tek će sa se vidi nakon okončanja stecaja.

DK će sigurno pokrenuti tužbe za nadoknadu štete pred stranim sudovima i svaku eventualnu presudu platice država iz budžeta.

Cijena zbog kvarenja kreditnog rejtinga zemlje brzo će stici kroz uvećane kamate na nas dug. Efekti odliva kapitala iz zemlje će biti vidjivi već ove godine, što će dovesti do nelikvidnosti i povećanje potrebe države za zaduživanjem.

Kriminalni poslovi pranja nivca, od nelegalnog klađenja i kocke, preko lažnih paravan kompanija i banaka, i povećanje pažnje domaće i međunarodne javnosti, dovešće do odlaska ovih “investitora” iz Crne Gore.

Preko Atlas banke poslovala je grupa veoma ozbiljnih izraelskih investitora koji su zbog stečaja ostali bez više stotina miliona EUR. Hitna posjeta Đukanovića Izraelu, nije urodlila plodom. Obrazloženja koja je Đukanović dao izraelskim buznismenima, nijesu bila uvjerljiva.

Sa svake strane državi i građanima pristižu računi zbog otimačine privatne svojine Dušku Kneževiću.

Najbolja strana banka Societe General Montenegro je prodata i oni napuštaju CG. Kupovinom SCM, CKB postaje dominatnta banka u Crnoj Gori preko koje će se nastaviti direktni uticaj Globalnih bankarskih fašista na finaijski sistem zemlje, ali i na Vladu i druge institucije.

Do koje granice će međunarodni faktor tolerisati masovni šverc cigareta i droge u organizaciji crnogorskog režima, vidjećemo. Po svemu sudeći, u međunarodnoj zajednici raste spoznaja da se nešto mora mijenjati i da država kojom upravlja mafija, na Balkanu može izazvati ozbiljne sukobe, probleme i nestabilnost.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 843,1 milion eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 515,5 miliona eura.

Preko pola milijarde EUR je nestalo iz zemlje samo u 2018. Treba li bolji dokaz da novac “ulaze” u CG , dominantno da bi se prao. Crnogorski finansijski sistem je postao PROTOČNI BOJLER.

Neto priliv stranih direktnih investicija se u 2018 smanjio za 32,4% u odnosu na 2017. Novac BJEŽI!

Mada, ja NISTA NE ZNAM. Nebojsa Medojevic