Pavlović: Poništiti prodaju Instituta“dr Simo Milošević“ i zaustaviti devastaciju Crnog jezera

Koča Pavlović

Potpredsjednik Pokreta za promjene i poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović podnio je danas Skupštini Crne Gore Predlog odluke o poništenju tendera i privremenom zaustavljanju procesa privatizacije Instituta „dr Simo Milošević“, o zaustavljanju i preispitivanju procedure davanja koncesije za višedecenijski zakup JP „Aerodromi CG“, kao i o hitnom zaustavljanju dalje devastacije Crnog jezera u Nacionalnom parku „Durmitor“.

Pavlović predlaže da Vlada Crne Gore u najkraćem roku, preko nadležnih organa, poništiti tender za prodaju 56,48 odsto državnog vlasništva Instituta “dr Simo Milošević” i privremeno zaustaviti proces njegove privatizacije sve dok se, od strane nepristrasnog i kredibilnog procjenitelja, ne obavi nova procjena vrijednosti Instituta.

Takođe, od Vlade Crne Gore se traži da, u najkraćem roku, zaustavi proces dodjeljivanja 30-godišnje koncesije na zakup JP “Aerodromi CG” sve dok se, od strane nepristrasnog i kredibilnog evaluatora, ne preispita opravdanost koncesionog aranžmana.

Prema predlogu Pavlovića, Vlada Crne Gore će hitno naložiti nadležnom ministarstvu i upravama da se spriječi planirana sječa novih 70 stabala pored Crnog jezera u NP “Durmitor”, i da se preispitaju donešene odluka i rješenja koje su investitori dobili od nadležnih organa, a kojima su stvoreni uslovi za devastaciju u zaštićenoj zoni Crnog jezera.

Skupština očekuje da Tužilaštvo odmah započne postupak utvrdjivanja odgovornih za već počinjenu štetu u zoni koja je pod UNESCO zaštitom.

Pavlović predlaže i da se Vlada Crne Gore obaveže da će Skupštini dostaviti Izvještaj najkasnije 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.