Medojević: Povećati minimalnu zaradu, ukinuti nepotrebne poreze (VIDEO)

Nebojša Medojević

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera DF Nebojša Medojević ocijenio je danas da se u Crnoj Gori ne poštuju ni minimalna prava radnika, dodajući da je krajnje vrijeme za usvajanje zakona o minimalnoj zaradi.

On je podsjetio da je PZP još 2008. godine pokrenuo temu definisanja ključnih pitanja koja se tiču životnog standarda građana, a prije svega pitanja zarada.

Naveo je da je nekorektno što danas političke partije plagiraju ideje koje je izvorno zastupao PzP i DF.

 

On podsjeća da je prvi put institut minimalne zarade u crnogorskoj javnosti promovisan od strane PzP-a još 2008. godine kada su predložili zakon o minimalnoj zaradi nakon čega je prvi put i uveden taj institut.

NJegova stranka je, istakao je on, tada napravila i model po kojem bi minimalna zarada iznosila polovinu prosječne zarade i da je potrebno usklađivati je sa dva parametra – godišnjom inflacijom i rastom bruto domaćeg proizvoda kako bi taj rast osjetili na svojoj minimalnoj zaradi i kako bi se sačuvala njena realna vrijednost.

Medojević podsjeća da je SDP barem pet ili šest puta glasao protiv zakona o minimalnim zaradama koje je predlagao PzP i DF, te da je sada licemjerno što su sada najglasniji zagovornici upravo tog modela.

“Ne smeta nama iz Pokreta za promjene, ni meni lično, što druge političke partije preuzimaju dobre ideje od nas, ali je red da, kada preuzimaju tuđu intelektualnu svojinu, podsjete javnost ko je to uradio i kada, kao i da kažu da su pogriješili, jer su barem pet ili šest puta kao pripadnici većinske vlasti glasali protiv tog zakona. Da su poslanici SDP-a glasali za zakon 2008. godine koji sada promovišu, radnici bi već jedanaest godina imali veću minimalnu zaradu i regulisano to pitanje“, istakao je predsjednik PzP-a.

Dodao je da zbog ovoga jedanaest godina građani imaju status kvo, koji predstavlja, kako je objasnio, jedan “pravni galimatijas“ gdje zaposleni ne mogu da se izbore za svoja prava.

Medojević se kritički osvrnuo i na Udruženje poslodavaca i Sindikat, koji, kako dalje navodi, ne djeluju autonomno i ne zastupaju interese svojih članova već djeluju u interesu DPS-a.

Osim ovog zakona, podsjetio je javnost, da su PzP i DF predložili još nekoliko važnih zakona i to: da se neisplaćivanje zarada tretira kao krivično djelo, da isplaćivanje zarada bez poreza i doprinosa bude krivično djelo i da obračun zarada bude krivična isprava.

On je istakao da je SDP, koji je tada činio vlast, sve te predloge zakona odbio, a da su neke od ovih ideja primjenjene i funkcionišu u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj.

Medojević dalje ističe da je neophodno formiranje nove institucije da bi ove mjere funckionisale. Formiranjem Agencije za platni promet bi se, objašnjava on, stvorio mehanizam kojim bi sve obaveze koje bi poslodavci ili fizička lica imali prema državi naplaćivali preko jedne institucije.

“Sada je platni promet preko banaka, a banke niko ne kontroliše da li one kontrolišu da li poslodavci uplaćuju poreze i doprinose i u tom haosu najveće žrtve su upravo zaposleni“, kazao je on.

Medojević se posebno osvrnuo na visoke poreze i doprinose.

“Za sve zarade koje su do visine prosječne zarade treba ukinuti porez u iznosu od 9 odsto. Ukidanje tog poreza bi relaksiralo poslodavce i stvorilo veći fiskalni prostor u kompanijama da se isplate veće zarade jer stvarno su zarade u Crnoj Gori veoma loše“, istakao je on i dodao da je potrebno uvesti progresivno oporezivanje.

“Samo je potrebno ukinuti porez na zarade. Kad ukinete porez na zarade vi znate da je to već prostor iz kojeg može da se podigne minimalna zarada da bude na neki prihvatljivi nivo. Nema potrebe da se čeka tri godine, ja ne znam koji su razlozi u Vladi da se ide postepeno“, kazao je predsjednik PzP-a.

Raskinuti korupcionaške ugovore Telekoma i EPCG
Medojević je posebnu pažnju posvetio i sve većim nametima sa kojima se građani suočavaju.

Osvrnuo se na previsoke račune za struju i kazao da država ne smije da ima obavezu da plaća privatnicima duplo skuplju cijenu nego što je tržišna i da su ugovori koji su do toga doveli štetni za građane i posledica korupcije.

Istakao je i problem previsokih cijena ljekova koje su građani primorani da plaćaju.

“DF će se zalagati da Agencija za ljekove limitira cijenu ljekova. Monopol na tržištu ljekova se ne može prevaljivati na budžete građana tako što ćemo mi plaćati 3, 5 ili 7 puta skuplje cijene ljekova nego u Srbiji. Nažalost, naša Agencija za ljekove koja je osnovana da bi regulisala monopol to ne radi nego podržava, osnažuje i dio je monopolske strukture“

Podsjetio je i na korupcionaški ugovor kojim je privatizovan Telekom i naglasio da se on zbog toga mora vratiti u državno vlasništvo, kao i na problem nekontrolisanog ponašanja javnih izvršitelja koji ljude ostavljaju bez vrijedne imovine zbog malih dugova i zaključio da je neophodno radikalno izmijeniti i taj zakon.