NIJESMO SVI ĆUTALI: ZAŠTO BI PREDUZETNICI TREBALO DA DODJU NA PROTESTE

Nebojša Medojević

NIJESMO SVI ĆUTALI! Autorski tekst Septembar 2015. Nebojša Medojević

Od samog početka realizacije primitivnog neoliberalnog koncepta, na djelu je bio nesklad između retorike o slobodnom tržištu, liberalizaciji, deregulaciji, mikro državi, i ličnih interesa zagovornika koji su vremenom pokazali snažnu sklonost ka državnoj imovini, kontroli državnih politika, intervencijama i monopolu. Zaglušujuća buka oko neoliberalnih reformi, odvukla je pažnju javnosti sa prenosa moći kroz prenos svojine, sa države i društva, na odabrane pojedince-tajkune, bliske vlasti koji su vremenom kreirali visokomonopolsko i netržišno okruženje zasnovano na njihovo sprezi sa vlašću.
 
Ubrzana dezindustrijalizacija zemlje i fokus na “strane investicije”,uglavnom zasnovane na obimnim garancijama i koncesijama od strane Vlade, rasprodaji zemljišta, stvorila je novu klasu nesposobnih biznismena špekulanata orjentisanih isključivo na preprodaju nekad vrijedne državne imovine i kreditne malverzacije. Zato danas, skoro da ne postoji nijedna uspješna, razvijena privatna kompanija, koja funkcioniše na zdravim tržišnim osnovama.
 
Zdrava preduzetnička elita, sa idejama i progresivnom razvojnom kulturom, gotovo da nema šanse za razvoj u postojećem kontaminiranom netržišnom ambijentu, kojim dominiraju privilegovani monopolisti bliski režimu. Ne postoji državna adresa za podršku preduzetniku sa zdravom tržišnom idejom. Bilo da se radi o razradi ideje ili izradi projekata, obezbijeđivanju dugoročnih izvora finansiranja sa razumnim grejs periodom i niskom kamatom, formiranju klastera za zajedničke nastupe na domaćem i stranom tržištu, pomoć pri apliciranju za povoljna sredstva međunarodnih finansijskih institucija, informacije o savremenim tehnologijama i sl. Investiciono-razvojni fond, umjesto da prioritet stavlja na kreditiranje proizvodnih programa, dodjeljuje kredite ljudima bliskim režimu, za adaptacije kafića i restorana.
Gotovo da cent od visokog zaduženja države nije otišao na finansiranje domaćih preduzetničkih projekata. Visok nivo državnog duga bi bio održiviji da se dio kredita uložio u zdrave biznis ideje domaćih preduzetnika, koji bi odbacivali profit i stvarali novu vrijednost. Samo države sa jakom izvozno orjentisanom proizvodnjom mogu izdržati visoki spoljni dug, na duži rok, bez prijetnji po budžetski deficit i likvidnost budžeta.
 
Zato PROTESTI! Dajte šansu DF-u koji planira temeljnu promjenu modela ekonomskog razvoja i snažan i održiv povratak države u regulisanje konkurencije na malom tržištu i podršku razvoju. Umjesto pljačke, kriminala, rasprodaje resursa, korupcije i odliva profita iz zemlje, DF će graditi državu blagostanja sa snažnom prorazvojnom ekonomskom strategijom. Razbijanje stvorenih monopola, nemilosrdni obračun sa krupnim švercom, pranjem novca, izgradnja sistema podrške razvoju preduzetništva uz kontrolu platnog prometa i fianansijskih tokova, uvođenje reda i transparentnosti u poslovanje privatnih firmi, dubinska reforma privrednog zakonodavstva i sudova, prorazvojna poreska politika, uvođenje jeftine i efikasne elektronske uprave, ukidanje nefiskalnih i parafiskalnih opterećenja, racionalizacija državne uprave, rasprodaja viška automobila, poslovnih prostora, i uvođenje domaćinskog ponašanja javnih službenika je naša ponuda preduzetnicima.
 
Nudimo vam partnerstvo za demokratsku, pravnu, razvijenu, poštenu i pravednu Crnu Goru. Razvoj se mora bazirati na zdravom jezgru nacionalne industrije. Iskoristićemo ustavne, zakonske, pravne, i druge mehanizme da ponovo vratimo pod državnu kontrolu EPCG, Telekom, KAP, Željezaru, rudnike boksita i uglja i tako kreiramo jedan efikasan profitabilan rudarsko/metalurško/energetski reprolanac koji će multiplicirati efekte racionalne i održive potrošnje resursa, i stvoriti realne pretpostavke za dinamičan razvoj zdravog preduzetništva komplementarnog sa funkcionisanjem ovog reprolanca. Kreiranje zdravog jezgra nacionalne privrede podrazumijeva i državnu kontrolu nad eksploatacijom gasa i nafte u crnogorskom podmorju, kako bi stotine milijardi eura prirodnog bogatsva ostajale u Crnoj Gori, na način na koji to rade Norvežani.
 
Posebnim razvojnim i poreskim olakšicama, subvencijama i infrastrukturnim ulaganjima, stimulisaćemo ulaganja na sjeveru, gdje se upravo i nalaze naši najvažniji resursi, i gdje bi najviše trebalo da se osjete efekti naše politike. Obnova drvoprerade, prerade voća i povrća, proizvodnja zdrave hrane, dinamična izgradnja novih hidroelektrana na Pivi i Komarnici otvoriće nebrojene mogućnosti investitorima da doprinesu obnovi i razvoju Crne Gore.
 
Osnivanjem razvojne banke, Fonda rizičnih ulaganja, Agrobanke, obezbijedićemo institucionalnu finansijsku podršku razvoju koji će se bazirati na radu, proizvodnji i izvozu. Dajte šansu DF-u da učini Crnu Goru prepoznatom po razvoju, inženjerima, gradnji, pogonima, zadovoljnim i zaštićenim radnicima, a ne po mafiji, švercu, bjelosvjetskim prevarantima, eksploataciji i poniženim radnicima.
 
Zato PROTESTI! Pozivamo sve preduzetnike koji svoje ideje i svoj rad žele da ugrade u svoju Crnu Goru, njenu izvjesnu perspektivui razvoj, u prosperitet svoje đece, da nam se pridruže na PROTESTIMA SLOBODA TRAŽI LJUDE! Samo slobodan preduzetnik može razvijati svoj biznis i doprinijeti razvoju svoje zemlje. VIDIMO SE NA ULICI! Ta investicija ne moze propasti.