Kojičić: Promovisati ljude koji su oblikovali Zetu

Aleksandar Saša Kojičić

Žarka Kneževića, inženjera agronomije Radomira Ćapa Kukuličića i privrednika Žarka Anđušić za Nagradu 8. februara, koju dodjeljuje Opština u okviru Glavnog grada-Golubovci, predložio Aleksandar Kojičić, odbornik PzP-a.

Jedan od najvećih Zećana, kako po fizičkim odlikama tako i po ljudskosti, proslavljeni košarkaški centar Žarko Knežević je jedna od kandidata. Rođen je 17. jula 1947. godine u Mojanovićima. Igrač OKK Beograd, Budućnosti i Fenerbahčea, istaknuti sportski radnik i promoter sporta i zdravog načina življenja. Kandidat na NBA draftu 1969. godine, 200 puta reprezentativac košarkaške reprezentacije SFRJ, osvajač zlatne medalje sa Evropskog prvenstva 1973. godine i srebrne sa Evropskog 1971. godine, zlatne sa Svjetskog 1974. godine, petog mjesta na Olimpijadi 1972. godine. Gorostasni centar u košarci i životu, koji uvijek i svuda slavi i promoviše rodni kraj, a stotinama svojih zemljaka našao se i pomogao i u volji i u nevolji, nesebično darujući svoje vrijeme, autoritet, konekcije, finansije, ugled, da bi pomogao koliko je to najviše moguće – kaže Kojičić.

Radomir Ćapo Kukuličić je svojim znanjem zadužio rodni kraj i koji je uvođenjem agrotehničkih mjera unaprijedio i oblikovao ovaj kraj, kaže Kojičić.

Ugledni inženjer i društveni radnik koji je pospiješio razvoj i razvitak poljoprivrede kao glavne ekonomske grane u kraju. Žarko Anđušić jeugledni privrednik, čovjek koji je u bivšoj SFRJ vodio firme koje su imale ispostave u svim krajevima tadašnje države i širom svijeta. Respektabilni član privrednog i društvenog života Novog Sada i čovjek koji je kad god i gdje god je promovisao bi svalio rodnu grudu i to čini i dan danas. Anđušić je zemljacima pomagao uvijek i svuda ulažući respekt koji je imao u društvenim i poslovnim krugovima u kojima se kreće – istakao je Kojičić.

On smatra da se, u godini na izmaku, kada je atmosfera užurbana i kad u Skupštini Opštine Golubovci treba poraditi na statutu, budžetu, predlozima rada za narednu godinu, treba vratiti osnovama i formalno i faktički promovisati ljude koji su oblikovali Zetu.

Oni su je oblikovali u sadašnjoj, bivšoj velikoj državi i širom svijeta. Promovisali su Zetu, formirali mišljene o njenim stanovnicima i uvijek i svuda pomagali svoje zemljake – ističe Kojičić.