Nebojša Medojević poručio Borisu Saviću: Nijesi mene uhapsio nego sebe, slobodan čovjek se ne može uhapsiti!

Nebojša Medojević

Suđenje lideru jednom od lidera DF-a i predsjedniku Pokreta za promjene (PZP) Nebojši Medojeviću, biznismenu Momiru Nikoliću i još desetoro funkcionera i aktivista DF-a optuženih za stvaranje kriminalne oprganizacije i produženog krivičnog djela pranje novca, počelo je jutros u 9 sati u Višem sudu u Podgorici.

Nebojša Medojević koji je u sudnicu Višeg suda došao iz Spuža, gdje je po nalogu suda „stavljen u zatvor“, pozdravljen je burnim aplauzom i podrškom publike, koju čine, porodica, prijatelji i funkcioneri DF-a.

Medojević je tražio izuzeće sudskog vijeća jer su, kako je kazao, „dio zavjereničke grupe koja ga je stavila u zatvor“

Medojević je u obrazloženju svog predloga za izuzeće sudskog vijeća, kazao da trpi krivičnu sankciju bez izvršenog krivičnog djela, on je istakao da je kidnapovan, suprotno Ustavu, koji garantuje imunitet poslaniku, i objasnio da se poslanik može poslati u zatvor samo ako je zatečen u vršenju radnju za koju je zaprijećena kazna duža od 5 godina, i naglasio da je on „uhvaćen“ u vršenju svog posla, kada je napustio skupštinu nakon radnog dana.

Medojević je kazao da iako nema primjedbu na ovo suđenje do sada i rad sudije, on izuzeće traži, jer je sudija bila u drugom vijeću koje je izvršilo protivustavni atak na parlament i poslanike, u ovoj farsi, koju je režirao jedan visoki državni činovnik, ministar koji ima jasne političke namjere da postane premijer.

Tom ministru odgovara izazivanje političke krize, odgovara mu prestanak parlamentarnog dijaloga, kome odgovara diskreditacija Crne Gore.

Medojević je kazao i kad se radi o ovom procesu „pranja para“, da se radi o presedanu i bizarnom predmetu, koji je nastao kao rezultat lične mržnje i odmazde specijalnog tužioca Milivoja Katnića, zbog moje javno izgovorene riječi.

Od početka se radi o predmetu koje nema nikakvo utemeljenje u pravu, naglasio je Medojević.

Medojević je kazao da se ovo pretvorilo u jedno razaranje čitavog sistema i napad na parlament, napad na fundamentalna politička prava. Ovdje postoji politički motivi, motiv je izazavati politički haos, krizu vlade, nove izbore, i da taj ministar postane premijer.

Medojević je još i kazao da se radi o školskom primjeru zavjere protiv ustavnopravnog poretka Crne Gore, ocijenio da je ovo prešlo svaku mjeru, i da građani Crne Gore moraju biti zabrinuti za pravnu sigurnost, da je ovo mehanizam, da kad je tužilac nezadovoljan iskazom, uvijek može građanina „staviti u zatvor“ na dva mjeseca.

Ulazimo u fazu, kada sudovi postaju prijeki sudovi, i milsim da je vrijeme da se tome stane, na kraj, kazao je Medojević.

On je dodao da kad se ovako postupa sa poslanicima, šta onda građani mogu da očekuju, i kazao da pored predloga za izuzeće sudskog vijeća, traži izuzeće predsjednika Višeg suda, za kog je kazao da čini vrh ove zavjereničke grupe.

“Predsjednik Višeg suda Boris Savić nije mene lišio slobode, nego sebe. Ja ću uvijek biti slobodan čovjek, a on to nikada neće biti, poručio je Nebojša Medojević, uhapšeni lider PzP-a.