SDP: Pritvaranje poslanika bez odluke Skupštine je kršenje Ustava

Ranko Krivokapić

Pritvaranje bilo kog poslanika, predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade ili ministara, predsjednika Vrhovnog Suda, vrhovnog državnog tužioca, koji imaju isti tip imuniteta, bez odluke Skupštine Crne Gore, je kršenje Ustava i rušenje temelja parlamentarizma u Crnoj Gori, poručili su iz Socijaldemokratske partije povodom hapšenja lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića.

“Sloboda govora poslanika je temeljna demokratska odbrana suvereniteta građana koji su ga birali. Sredstvo za odbranu suvereniteta građana je imunitet poslanika nad kojim ne mogu biti sprovedene radnje pritvaranja – lišenja slobode bez odluke Skupštine Crne Gore”, dodaju iz SDP-a.
Kako ističu, poslanici su birani od naroda da izražavaju mišljenje a ne da dokazuju.

“Dokazivanje je posao onih koji gone, tuže i sude.  Ili će Skupština vratiti sudsku vlast poštovanju Ustava ili će nestati sloboda izražavanja mišljenja poslanika a time i gašenje  glasa naroda. Pozivamo rukovodstvo Skupštine Crne Gore da sazovu Skupštinu Crne Gore u najkraćem roku da bi se odlučilo o imunitetu poslanika Medojevića, a sudske vlasti da pod hitno ponište odluku o neustavnom zatvaranju poslanika”, saopštili su iz SDP-a.