Medojević: Preko javnih nabavki pere se novac od šverca cigareta i droge (VIDEO)

Nebojša Medojević

Tajkunske firme, među kojima su "Bemaks", čiji je vlasnik pobratim Milivoja Katnića i "Glosar" čiji je vlasnik kum Milivoja Katnića, su spremne da gube na poslu sa Javnim nabavkama, samo da operu novac i prikažu da su dobili legalni posao, jer će dobiti pare od države.

Preko javnih nabavki pere se novac od šverca cigareta i droge, poručio je danas u Skupštini Crne Gore lider PzP-a i član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević.

„Očigledno da Zakon o javnim nabavkama nije ispunio svoju funkciju, a to je da se sa što manje budžetskih sredstava dobije najbolja usluga“, napomenuo je on.

Ističe da u izvještaju državne komisije nedostaje osvrt na koje se usluge građani najviše žale, kako bi se „uočile crne tačke, mehanizmi preko kojih korumpirani funcioneri dolaze do budžetskih sredstava izvrgavajući ovaj zakon ruglu“.

Napominje da Zakon ima dvije glavne mane.

„Prvo, zakonu nedostaje transparentnost. Morate imati Plan javnih nabavki, koji mora da se objavi na sajtu. Dakle, ne objavljuju se informacije, tj. nemamo svi pristup istim informacijama, postoje povlašćeni ponuđači, i ponuđene informacije.

Drugo, ne postoji standardizovanje nabavki.

Jedini kriterijum bi trebalo da bude cijena, a to nije. Državni organi ne treba da kupuju luksuzna i estetska sredstva već funckionalna. A ne da predsjednik kupuje ‘majbah“ mercedes'“, ističe Medojević.

Ne postoji nijedna presuda, niti krivična prijava u javnoj nabavci
Dodaje da je Crnoj Gori najbolje da ima jedan državni organ koji vrši nabavke, i koji bi bio pod strogom kontrolom.

„Preko sistema javnih nabavki se pere novac od cigareta i šverca narkotika. Stoga tender često dobijaju privilegovane kompanije, a među njima su najviše privilegovane ‘Bemaks’, čiji je vlasnik pobratim Milivoja Katnića a druga ‘Glosar’ čiji je vlasnik kum Milivoja Katnića.

Mi nemamo nijednu presudu za korupciju u javnoj nabavci, niti krivičnu prijavu“, naglasio je poslanik DF-a.

Napominje da se, posebno u zakupu ugostiteljskih objekata javlja organizovani kriminal.

„Sa fiktivnim ponuđačima iza kojih stoje kriminalne bande i koji time peru novac od šverca cigareta i droge.

Sistem javnih nabavki je jedan od protočnih mehanizama da se novac od kriminala ubaci u legalne tokove“, ističe Medojević.

Upravo zbog toga, navodi, ove firme na konkursima nude najnižu cijenu:

„Oni su spremni da gube na poslu sa Javnim nabavkama, samo da operu novac i prikažu da su dobili legalni posao, jer će dobiti pare od države“, dodaje lider PzP.

Podsjeća i da su nabavke oko javnog puta izuzete iz sistema javnih nabavki.

„Firma ‘Bemaks’, pobratima Milivoja Katnića, će uzeti 300 miliona evra bez bilo kakvog tendera i konkurencije. Zašto je ‘Bemaks’ dao najjeftiniju ponudu a drugim firmama se ne isplati? Zato što ‘Bemaks’ pere novac od droge i cigareta koji švercuje.

Jedna ovakva regulativa kakvu imamo u Crnoj Gori onemogućava razvijanje konkurencije, i male firme ne mogu da se takmiče sa ovakvim firmama“, ističe Medojević.

Kazao je da isto važi za firme „Laković“ i „Voli“.

„Ovaj zakon je loš jer ova vlast želi da bude loš, da bi privilegovane tajkunske firme pljačkale državni budžet i vas građane“, zaključio je poslanik DF-a.