Bošnjak: Marković pendrekom utjeruje patriotizam

Branka Bošnjak

Premijer Duško Marković (DPS) pendrekom, kako jedino i umije, pokušava da uči ljude patriotizmu, rekla je juče za „Dan” poslanik Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak.

Ona je ocijenila da je vladin predlog izmjena zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojim se predviđaju kazne za neustajanje na himnu, refleksija neznavene, manipulatorske vlasti koja srlja u otvorenu diktaturu, podgrijavajući duboke i bolne podjele.

Marković pendrekom pokušava da uči ljude patriotizmu. Uostalom, jedino tako i umije. Patriotizam je poslednje utočište za hulje, rekao je Samuel Džonson. Kod nas takvih patriota ima napretek. Oni drže ruku na srcu, a pljačkaju ovu državu. To je moderni patriotizam koji promovišu DPS i njihovi koalicioni partneri. Bolje da kažnjavaju takve, ali vrana vrani oči ne vadi – rekla je Bošnjak.

Kako je dodala, pomenuti predlog zakon je potpuno sporan i sa pravnog aspekta, neustavan je jer suspenduje slobodu izražavanja garantovanu Ustavom Crne Gore, a dodatno je potpuno nesprovodiv.

Hoće li dva svjedoka, kao 1948.godine, biti dovoljna za kažnjavanje? A šta ako neko ustane kad se intonira himna, ali pravi nepristojnu gestikulaciju, hoće li biti kažnjen? Niz je grotesknih situacija koje ovaj zakon može u inat, kao kontraefekat, da izazove. Vlast treba da se zapita zašto veliki dio građana ne doživljava himnu kao svoju. Nikome nije sporna melodija, već je sporan autor dvije strofe, bez obzira na ljepotu tih stihova. Njihov autor je kolaborirao sa neprijateljima kada su naši preci ginuli za slobodu ove zemlje. Odavanjem počasti nekome takvom je obesmišljavanje antifašističke borbe, a svi se zaklinjemo u antifašizam – istakla je Bošnjak.
Ona je dodala da je legalista i da poštuje zakone, kakvi god da su, ali razumije ljude koji pokušavaju da neustajanjem na himnu izraze svoj protest.

To je njihovo ljudsko pravo. Drugo je kad ruglu izvrgavate državne simbole, za to postoji kazna u krivičnom zakoniku. A za one isprane zastave, koje su pretvorene u običnu krpu, a vise i na raznim institucijama u tako neprimjerenom stanju, ne znam da je neko odgovarao – kazala je Bošnjak.