APLAUZ

Koča Pavlović

Sličan se sličnom raduje. Aplaudira mu.

    PORAZAN - takav je to bio aplauz. Te pola minuta duge “standing ovations”.

    SRAMNO i poražavajuće! Za svakoga eurofila, za svakoga ‘vjernika’ religije “evropskih vrijednosti i standarda”. Odlazeća briselska ekipa je odbacila sve krpice i gola se okrenula oko šipke Evropskog parlamenta.

     Taj dugi aplauz je bio prava “tačka na i” na čitavu ove minulu deceniju, koju je obilježilo mrcvarenje i foliranje zvano evropsko pridruživanje Crne Gore’. Odlazeća evropska administracija je onoga dana u svome hramu pola minuta aplaudirala ‘najuspješnijem’ među njima – najkorumpiranijem, najkriminalizovanijem, najautoritarnijem, najprevarnijem. Milo Đukanović je pravi iskaz volje ove odlazeće evropske administracije, on je njihov najpotpuniji, najuspješniji proizvod.

    Dogod ova korumpirana i licemjerna EK bude stanovala u Briselu, demokratizacija Crne Gore i naši zahtjev za slobodnim i fer izborima tamo niti imaju, niti će imati njihovu istinsku podršku. Stabilokratija je model vladanja koji oni žele za Crnu Goru. A nema “stabilne autokratije” bez izborne krađe.

    Zato je ova EK danas najveći neprijatelj slobodne volje građana u “državama kandidatima”. Ona je strasni sljedbenik doktrine “ograničenog suvereniteta”, koju je Brežnjev, dalekih 60–ih, formulisao za ‘bratske’ zemlje komunističkog lagera i Varšavskog pakta.

    Zato je Đukanovićevo pojavljivanje u EP-u ličilo na rimejk pojave i govora Čaušeskua u plenarnoj sali moskovskog Vrhovnog Sovjeta . Jedina je razlika u tome što su ruski aplauzi iz 70-ih godina bili duži i glasniji, pravi ‘bratski’.

    Nadam se da je briselski aplauz Milu Đukanoviću bio otrežnjujući za momke iz “21-og vijeka”. Valjda su onog dana konačno shvatili ko je istinski strateški partner Junkeru, Hanu i Mogerini. I valjda shvataju da njima iz Brisela može biti jedino ponuđeno da budu Milov abažur. Nakon svega i uprkos svemu, ja se nadam da momcima iz “21-og vijeka” to ‘abažurovanje’ nije životni i politički cilj.

 

    Koča Pavlović, ppredsjednik PzP i poslanik DF