Medojević: Marković preuzima pendrek i "Velike uši"

Nebojša Medojević

Poslanik Demokratskog fronta i lider Pokreta za promjena Nebojša Medojević, ocijenio je da je kontrola bezbjedonosnih službi pitanje od najveće važnosti za vrh crnogorskog režima.

„Oko ključnih pozicija u ovom sektoru uvijek je bilo sukoba između čelnih ljudi, jer su svi zeljeli da postave sebi lično lojalne ljude. Posebno jer su djelovi tih službi od početka 90-tih. bili aktivno uključeni u teški kriminal, šverc cigareta i goriva. I kasnije, droge, oružja, likvidacije , protizakonito prisluškivanje i vođenje tajnih dosijea, kako o političkim neprijateljima, tako i o političkim i poslovnim konkurentima u samom režimu, napisao je Medojević na svoj Fejsbuk profilu.

Prema njegovim riječima, Marković je posebno vezan za taj sektor, jer za svoju političku moć u DPS-u, međunarodnu podršku i enormno bogatstvo, može da se zahvali isključivo činjenicom da raspolaže sa kompromitujućim podacima o ljudima iz DPS-a.

„Marković kontroliše policiju gdje je opet vratio kompromitovanog Veselina Veljovića, ali ne kontroliše šefa ANB i najvažniji resusrs- prislušne uređaje. Ima djelomični pristup preko pojedinih, njemu lojalnih agenata, i visokih operativaca, ali Peruničić je kao stari komunistički kadara lojalan šefu partije Milu Đukaniviću, ocjenjuje Medojević.

Takođe, lider PzP-a smatra da to otežava Markoviću pristup resursima ANB-a , ali da je „on već u posjedu svih tajnih dosijea ANB, te da „možda nema sve ažurirano i inovirano“.

„Marković sada, prema mojim izvorima iz ANB-a, planira da preuzme Vojnu obavještajnu službu i da na njeno čelo postavi sebi lojalnog Miljana Perovića, bivšeg direktora ZIKS-a. Dokle idu podjele u DPS pokazuje i informacija da Marković planira da ključni operativci Vojne službe budu njegov sin i sin Mevludina Nuhodžića“, napisao je Medojević.

Takođe, dodaje da Vlada ulazi u posao nabavke najmodernije opreme za prisluškivanje koja će biti pod kontrolom Vojne službe, odnosno Markovića.

„Ministar Odbrane Predrag Bošković se protivi ovim planovima, i na sastanku kod Đukanovića, trazio je zaštitu i intervenciju. Kontrla obavješajnih službi, znači kontrolu njihovih medija, NVO i spavača u opozicionim strankama. Marković se očigledno po nalogu Soroša, ili kako ih Neđo Rudović osnivač URA zove “centara moći” približava Demokratama i Građanskom pokretu URA, koji treba da uđu u njegovu Vladu. Izmeću Markovića, Alekse i Dritana nema nijedne razlike oko krupnih političkih pitanja. Za Markovića je posebno važno što Aleksa i Dritan ne insistiraju na ilustraciji i otvaranju dosijea ANB, jer su to za njih pitanja prošlosti, a Marković je već ranije uspostavio vrlo bliske odnose i saradnju sa gradonadželnikom Budve Krapovićem, sa kojim se sretao više puta“, ocijenio je Medojević.

On je uvjeren, da Markovića „nije briga za svakodnevne blamaže oko važnih ekonomskih odluka“ .

„Jedino je važno kontrolisati pendrek, prislušne uređaje i dosije. Iz tog ugla biće zanimljivo gledati kako spavači iz opozicionih stranaka, ali i iz DPS mjenjaju strane i “mozak”, zaključio je Medojević.