MMPzP: Partijsko zapošljavanaje na Aerodromima Crne Gore

Mreža mladih PzP

Partijsko zapošljavanje je najveći kancer nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori i to nije nikakva novost. Rezultat toga je i najveća državna administracija  u regionu, koja je posledica izbornih manipulacija koje sprovode Demokratska partija socijalista zajedno sa svojim satelitima. Da bi učvrstili svoju nelegitimnu vlast i obezbijedili poslušnost svojih satelita vladajuća partija je dužna da neka od najjačih državnih preduzeća prepušti svojim koalicionim partnerima.

To je upravo slučaj sa Aerodromima Crne Gore, koji su dati SD-u, kako bi mogli da obezbijede svoje sigurne glasove. Međutim u Aerodromima Crne Gore postoji poštenih i časnih ljudi koji ne mogu mirno sa strane da posmatraju nestručno i neprofesionalno upravljanje ACG. Oni su prije nekoliko dana izrazili zabrinutost za pojedine odluke Vlade Crne Gore i izvršnog direktora ACG, u vezi sa realizacijom projekta „Izgradnje privremenih objekata na aerodromima Podgorica i Tivat“ u pismu koje su poslali predsjedniku Pokreta za Promjene Nebojši Medojeviću. Izgradnja ovih objekata će biti  alibi za političko zapošljavanje koje je veoma intenzivirano u posljednjem periodu, a naročito zapošljavanjem sezonskih radnika i administrativnog osoblja bliskog kabinetu izvršnog direktora, koji uprkos svom statusu zapošljenih po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preuzimaju upravljačke funkcije u ACG.

Model zapošljavanja sezonskih radnika po partijskom osnovu je osmišljen na način što kandidati Socijaldemokrata (SD-a) budu netransparentno i lično pozvani da se obuče u Školskom centru preduzeća ACG, kako bi dobili neophodne licence za obavljanje raznih operativnih poslova na aerodromu. Rukovodioci Školskog centra su instrumentalizovani i odgovorni izvršnom direktoru, tako da pregledaju i ocjenjuju rezultate ispita, ne dopuštajući predavačima da to urade, a za to nemaju nikakvih kompetencija niti posjeduju licence za predavače. Veliki dio predavača angažuje se sa strane, pri čemu im se isplaćuju velike iznose veoma netransparentno, gotovinom. Nakon dobijanja potrebnih licenci (pri čemu nepodobni kandidati, čak i iz reda zapošljenih na neodređeno vrijeme, lako izgube licencu), raspiše se javni poziv za prijem sezonskih radnika, sa propisanim uslovom posjedovanja potrebnih licenci. Ove licence se ne mogu steći bilo gdje drugo, osim u ACG interno, što predstavalja ograničavanje konkurencije.  

Takođe se u pismu navodi da sezonski radnici, često promijene svoj status u zapošljene na neodređeno, ukoliko pokažu očekivanu lojalnost, kao i da se obračunavaju stimulansi i druga davanja i isplate suprotno sa Zakonom, i isplaćuju im se dnevice za službena putovanja po atraktivnim turističkim destinacijama, zloupotrebljava se bankovna poslovna kartica, čak i u tržnim centrima ili za plaćanje karata za koncert.

Iz svega ovog možemo zaključiti da pored pranja 5 miliona eura, ovaj projekat ima za cilj i nova partijska zapošljavanja, jer se već kalkuliše sa velikim brojem potrebnih novih zapošljenih, koji se računa u stotinama, iako po svim kriterijumima i uporednoj praksi ACG već odavno ima velike viškove. 

Više je nego očigledno da se radi o teškim krivičnim radnjama vezano sa izbornu volju građana, i da ima dovoljno materijala da Vrhovni državni tužioc Ivica Stanković pokrene postupak i obustavi ovaj projekat. Nadamo se da će se VDT konačno trgnuti iz zimskog sna i početi da radi svoj posao u interesu građana Crne Gora, a ne u interesu vladajuće elite.

 

Mreža mladih Pokreta za promjene