Medojević: Vučić i Đukanović dogovorili slobodu za Marovića

Nebojša Medojević

Svetozar Marović je pušten na slobodu u dogovoru između Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića. Kako drugačije objasniti činjenicu da je sud u Crnoj Gori najpre osudio Marovića, a potom ga i pustio u Beograd?

U tom smislu zahtjev za njegovo izručenje vidim kao još jednu „kombinaciju“ dva režima, kaže za Danas Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene, komentarišući zahtjev crnogorskog ministra pravde Zorana Pažina za izručenje bivšeg predsjednika SCG Svetozara Marovića, za kojim je raspisana Interpolova potjernica.

Medojević je uvjeren da Marović neće biti izručen Crnoj Gori, ističući da će se već pronaći metod za opstrukciju.

Ne bi me iznenadilo da Svetozar Marović dobije srpsko državljanstvo, kao njegov sin, pa da se kaže da Srbija ne može da izručuje svoje državljane, navodi Medojević.

U istom ključu, lider Pokreta za promjene vidi i najavljenu zabranu ulaska za crnogorske državljane koji imaju veze sa organizovanim kriminalom.

Organizovani kriminal na ovim prostorima je sastavni deo političkih odnosa između režima Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića. Svi ključni članovi kriminalnih klanova su saradnici službi bezbednosti. Ja to zovem balkanska konfederacija organizovanog kriminala. Uvođenje nekakvih crnih spiskova neće pomoći, pošto će kriminalci nastaviti normalno da putuju sa lažnim pasošima koje dobijaju od zvaničnih institucija, ističe Medojević.

Upitan da prokomentariše sve učestalije obračune kriminalnih klanova u Crnoj Gori, Nebojša Medojević, lider opozicionog Pokreta za promjene, ističe da se radi o smišljenoj taktici Mila Đukanovića, predsednika DPS-a i „njegovog“ predsednika Vlade Duška Markovića. „Oni su zaključili da je najbolje da se reše kriminala tako što će ih pustiti da se poubijaju između sebe. Ja sam ih upozoravao da na taj način gase vatru benzinom, ali moje upozorenje je ignorisano“, navodi Medojević.

Najava Nebojše Stefanovića da će se obračunati sa kriminalom iz susednih država nije prva tog tipa. Sredinom oktobra 2016. godine nakon što je u Beogradu ubijen vođa navijača Partizana Aleksandar Stanković, ministar Stefanović, kao i tadašnji premijer Aleksandar Vučić, najavili su rat mafiji. Njihove najave, međutim, nisu bile praćene konkretnim merama pa se sa kriminalnim obračunima sa smrtnim ishodom nastavilo. Prema bazi podataka portala KRIK, od 2012. godine do danas u Srbiji i Crnoj Gori bilo je 109 mafijaških ubistava. Pravosnažnom presudom, pokazuju podaci KRIK-a, rešeno je svega šest takvih ubistava.