Medojević: Kampanjom straha i terora ugrožen predizborni proces (VIDEO)

Nebojša Medojević

 

Organizovani kriminal ima svoj politički kontekst, posebno u vremenu predizborne kampanje za predsjednika Crne Gore, naglasio je danas na vanrednoj konferenciji za novinare lider PzP-a i član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević. 

On je napomenuo da se eksplozije koje poslednjih dana potresaju Podgoricu, kao i podmetanje eksplozivne naprave ispred kuće novinara Seada Sadikovića sigurno nisu samo djelo kriminalnih klanova već se radi o snažnoj političkoj poruci. Medojević je istakao da se mete se biraju pažljivo kako bi se se realizovali neki politički ciljevi.

 

Lider Pokreta za promjene je podsjetio da je ranije napomenjio kako će organizovani kriminal biti jedan od najvažnijih učesnika ove predizborne kampanje „jer neko želi da iskoristi nasilje i terorizam za ostvarivanje svojih političkih ciljeva“.

„Organizovani kriminal je politički fenomen a ne krivično-pravni fenomen i sva pitanja koja su vezana za organizovani kriminal i bezbjednost građana treba da se rješavaju na političkoj ravni“, istakao je Medojević.

On je pozvao predsjednika Odbora za bjezbjednost Miša Stanišića da odmah zakaže javnu sjednicu Odbora za bezbjednost, na koje će pozvati direktora Agencije za bezbjednost Dejana Peruničića, ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, predsjednika Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, predsjednika Višeg suda Borisa Savića, te da se na tom sastanku zatraže odgovori pitanja i od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

„Direktor ANB-a treba da odgovori da li u djelovanju organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori i teroru kojem su izloženi građani ima djelovanja stranih obavještajnih službi, te ako ima, koji se to politički cilj koji se želi postići“, kazao je Medojević i dodao:

„GST treba da odgovori da li Katnić štiti neke klanove u Crnoj Gori, da li postoje klanovi koji su favoriti ANB-a, imajući u vidu privatne veze sa nekim bivšim operativnicima ANB-a za koje se osnovano sumnja da su ključni ljudi nekih kartela u Crnoj Gori“.

Medojević je kazao da sjednica mora da bude javna jer i „mafija djeluje javno, i uključila se u predizborni proces javno“.

„Već je sada ozbiljno ugrožena regularnost ovih izbora. Ko to želi da kampanjom straha i terora ostvari određene političke ciljeve? Da li je to Milo Đukanović ili je to drugi sukobljeni klan u režimu?“, upitao je Medojević

On je napomenuo da je „jasno da su ogranizovane kriminalne grupe dio ovog režima“, te istakao da „svaki sukob unutar DPS-a ugrožava mir i stabilnost građana Crne Gore“.

„Ključ svih problema je u smjeni ovog režima: dok su na vlasti Milo Đukanović i DPS, oni neće dozvoliti da se Crna Gora obračuna sa organizovanim kriminalom“, kazao je Medojević.

On je još jednom ponovio da se napadom na Sadikovića želi poslati jedna snažna politička poruka, te na pomenuo da se u narednom periodu može očekivati da se izvrše napadi na istaknute javne ličnosti: lidere opozicije, ugledne novinare, pa čak i pojedine predsjedničke kandidate, kako bi se izazvao politički haos, destabilizovala država, i „kako bi neko ostvario svoje političke ciljeve“.

„Poštovani građani budite vrlo oprezni – sve dok je na vlasti Milo Đukanović i DPS nema mira i stabilnosti u Crnoj Gori“, poručio je Medojević.