Otvoreno pismo Branke Bošnjak ministru Stijepoviću

Branka Bosnjak

Pismo prenosimo u integralnom obliku.

Poštovani Ministre,

Obzirom da ste pred licem javnosti u skupštinskoj sali pokušavali da nam dokažete da je dobro što imamo preko 2000 prosvjetnih radnika koji su zaposleni na određeno vrijeme, i da ih time ne držite u neizvjesnosti i strahu od gubitka posla, jer se kao navodno gleda isključivo stručnost a ne partijska i nacionalna pripadnost, a onda kada direktor Mašinske škole gospodin Borovinić  direktno prekrši  Opšti zakon o obrazovanju i sva pravila koja ste Ministre, lično vi potpisali,

i primi u stalni radni odnos ne nekog od ovih 2000 koji godinama rade na „uzici“ na određeno, vi ćutite i ne reagujete. Vjerovatno zbog toga što   se radi o vašem zemljaku i predpostavljam vašem partijskom aktivisti  za koga ste lično urgirali.  Drugog objašnjenja nema.

Očigledno da neko ko je simpatizer DF-a, a to mu je drsko, kako samo on umije, vaš glavni inspektor gospodin Andjic stavio do znanja , kako reče „prateći ga na Facebook-u“,  vama nije bio podoban, iako je trebao u skladu sa svim propisima biti preveden u stalni radni odnos, vi ste kršeći zakon dali prednost DPS kadru, bratu sekretarke škole i dokazali da poštujete jedino sud partije i ono što smo čuli u aferi „Snimak“ .  Tragično je da se naši inspektori i to glavni bave praćenjem privatnih Facebook profila nastavnika, umjesto da sankcionišu direktore škola koji krše zakone. No Andjić nam je odavno poznat, sjećamo ga se kako je „junački“ htio da isključi struju i vodu cetinjskim gimnazijalcima tokom protesta, i kako je mnogobrojnu rodbinu udomio u Medicinsku školu, tako da od njega nas ništa ne može iznenaditi, pa ni ovo uhođenje na Facebook-u.

Ali poslije svega što ste javno rekli ministre,  sramno je da se sad uz vašu saglasnost krši zakon i progone partijski neistomišljenici na način što im se ugrožava elementarna egzistencija.  A ovo nije jedini slučaj kršenja Zakona i sporazuma koji ste potpisali sa Sindikatom prosvjete, ali očigledno da ste u panici od svakim danom izvjesnijeg gubitka vlasti, jer prljavštine i nedjela koje ste vi iz DPS radili godinama, isplivavaju na površinu.

Vaše ćutanje na očigledno kršenje Zakona, što je čak potvrdila i vaša inspekcija, samo govori da vi jedno pričate i obećavate, a drugo radite, i da ničim ne zaslužujete da budete na mjestu koje pokrivate. DF neće dozvoliti da se ovako olako poigravate sa ljudskim sudbinama, posebno kad se radi o časnim ljudima koji vaspitavaju našu djecu i drže do ugleda svoje profesije.

Da imate iole političke odgovornosti, nakon povlačenja sistemskog Zakona o visokom obrazovanju vi bi podnijeli  ostavku. No vi, kao ni većina vaših kolega ne znate šta je odgovornost,  čini vam se da ste van sistema ali neće ni to zadugo. Mnogo ste uzlećeli, pa će vam pad sa tih visina biti bolniji. Vi, Anđići, Jokići, Borovinići i ostali, a ima ih i previše koji kompromituju ugled prosvjete brzo ćete biti prošlost, jer istina koja neumoljivo izlazi na svjetlo dana, će vas baciti u zaborav.  Bićete samo jedna neprijatna epizoda, koju će svi pokušati da zaborave.