PzP Glavnog grada: Parking prostor je i dalje jedan od oskudnijih resursa u Podgorici

Parking kod elektrotehničke škole

Parking prostor je i dalje jedan od oskudnijih resursa u Podgorici, a kako vrijeme prolazi biće još oskudniji. Problem parkiranja je nerješiv za ovu nesposobnu gradsku vlast, ali zato predstavlja izdašan izvor dopunskih  prihoda putem kazni za parkiranje ‘’na nedozvoljenim’’ mjestima, pomoću kojeg pune svoj budžet i svoje džepove na račun građana koji ionako većinom žive na granici siromaštva . Pronaći slobodno parking mjesto u period od 08h do 17h u centru grada i dijelu grada preko Morače je naučna fantastika.

Parking u Zagoriču

Usled takve situacije građani Podgorice su primorani da svoje automobile parkiraju na mjestima koja nisu predviđena za to, i da na taj način ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju, kako pješaka, tako i drugih vozača, pa i njih samih. Takođe je čest slučaj, da zbog nedostatka slobodnog parking prostora, građani svoje automobile parkiraju na zelenim površinama, čime devastiraju i uništavaju ionako mali broj zelenih površina koje Podgorica ima. Parkiranje po trotoarima i zelenim površinama zbog prenatrpanosti parkinga, kako besplatnih, tako i onih  koji se plaćaju, nažalost je postala svakodnevnica Podgorice.

Parkiranje na zelenoj površini

Kao jedino rešenje koje se nameće za ovaj problem, koje je veoma ozbiljan za građane Podgorice, i koje bi bilo trajnije jeste izgradnja podzemnih garaža. Prije svega je potrebno uraditi detaljnu analizu saobraćaja, pa  nakon toga bi imali jasnu sliku o tome koje lokacije bi bile idealne za izgradnju ovih garaža. Izgradnja podzemnih garaža bio bi početak straegije pretvaranja centra i dijela grada preko Morače u pješačku zonu.