Bajčetić: Lažnim optimističkim reformama pokušavaju da prikriju EU kritike

Nikola Bajčetić

Crna Gora se nalazi pred ozbiljnim izazovom kada su u pitanju pristupni pregovori i pridruživanje EU. Sama činjenica da smo nekada od „lidera u regionu“ sada u isti koš zajedno sa susjednom Srbijom, ali i sve češće kritike koje dobijamo sa najviših EU adresa, a koje se tiču poglavlja 23. i 24. Vlada pokušava da prikriva lažnim navodnim optimističkim reformama, iako ne postoje pomaci kada je u pitanju borba protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala.

Upravo zbog toga, imali smo nedavno poruke iz Berlina koje prigušavaju nadu u brzi ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU, jer ne žele da im se ponovi ista greška iz 2007. godine kada su u svoje članstvo primili Rumuniju i Bugarsku. Kritike na račun zemalja zapadnog Balkana od strane Njemačke savezne Vlade koje je iznio portparol i  državni sekretar Steffen Seibert, konkretno su se odnosile na Srbiju i Crnu Goru. Akcentovani su oglavnom problemi korupcije na visokom nivou, i organizovani kriminal, a saopšteno je da moraju da se sprovedu obimne reforme na ovim poljima.

Takođe, u koalicionom ugovoru CDU-a, CSU-a i SPD-a jasno se navodi na 149. i 150. strani da kada je Zapadni Balkan u pitanju, i dalje se ohrabruje perspektiva učlanjenja zemalja u EU, ali da preduslov za početak pristupnih pregovora tj. za učlanjenje u EU je da države regiona u potpunosti ispune za to predvidjene kriterijume. U to posebno spadaju obimne, održive i neopozive reforme u izgradnji pravne države i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Naravno, i opoziciji i civilnom sektoru je sasvim jasno da ova Vlada nema kapaciteta da odgovori na ove zahtjeve, te da će kritike iz EU biti sve oštrije kako vrijeme bude prolazilo, pa jedino smjena DPS-a i njegovih satelita, vanredni parlamentarni izbori i nova vlada na čelu sa DF-om i ostalim kolegama iz opozicije garantuje korjenite reforme iz oblasti visoke korupcije i organizovanog kriminala. 

 

Nikola Bajčetić

Član predsjedništva PzP