DF: Pozivamo čelne ljude pravosuđa na debatu, gdje ćemo ukrstiti argumente

Demokratski front

Predsjedništvo DF je svjesno dubine državne krize u kojoj se nalazi Crna Gora, a koja je posledica privatizacije svih vitalnih institucija države od strane aktuelnog režima. Zbog nesprovedenih temeljnih političkih reformi, kojima bi se demontirao totalitarni politički poredak, danas nakon 27 godina, jasno se vide posledice ovih pogubnih procesa.

Posebno velika oštećenja su pretrpjeli policija, ANB, tužilaštvo i sudstvo, koji su danas, čast izuzecima, u potpunoj službi partije na vlasti i pod personalnom kontrolom braće Đukanović i Duška Markovića.

Smrtni udarac tužilaštvu i pravosuđu, upravo je zadan politički montiranim sudskim procesima protiv DF, kada su ključni funkcioneri tužilaštva i sudstva pristali da budu obični poslušnici i sluge u funkciji očuvanja vlasti aktuelnog režima.

Nakon herojskog otpora DF i naših advokata, pred očima javnosti se raspadala, kao kula od karata, korumpirana i nestručna, vještačka tvorevina koju su brižljivo decenijama držali pod kontrolom partija na vlasti i službe bezbjednosti.

Lideri DF i naš advokatski tim je pokazao građanima Crne Gore da pravda, poštenje, vladavina prava i postovanje Ustava i Zakona, ne stanuju u zgradama tužilaštva i sudova. I neka se „drugovi sudije“ ne ljute zbog svog ružnog lika u ogledalu. Sami su krivi za bruku  i sramotu koja će ostati zabilježena crnim slovima u istoriji bešćašća, poltronstva i sluganstva.

Imajući u vidu kako su se birali tužioci i sudije i ko suštinski odlučuje o njihovim karijerama, pozivamo ih da se obrate ANB i tamo potraže svoje „tajne dosijee“ koje služba o njima nezakonito vodi i gdje se prikupljaju kompromitujuće informacije o njima, pomoću kojih se upravlja njihovim odlukama i direktno utiče na sudbine ljudi u Crnoj Gori.

Poznato je da se predmeti za koje su zaintersovani braća Đukanović i Duško Marković, dodjeljuju samo probranim sudijama, za koje ANB ima kompromtujuće informacije pomoću kojih se sudije ucjenjuju da sude , ne po zakonu i na osnovu dokaza, nego na osnovu ličnih interesa ovih moćnika.

Predsjedništvo DF razumije da sudije koja imaju probleme sa narkoticima, koje se nalaze na platnom spisku mafije, kojima se otpisuju krediti, minusi na platnim karticama, zataškavaju krivična djela članovima porodice, koji su ucjenjeni kompromitujućim video materijalima sa sex aferama, kojima se brišu kockarski dugovi, koji se druže i slave sa bosovima mafije, koji za novac presuduju u korist tajkuna bliskih režimu, koji idu na skijanje po Alpima, imaju stanove, vile i voze skupocjene džipove, čija djeca troše po par hiljada EUR na noć po noćnim klubovima, moraju da brukaju sudsku funkciju i presuduju sramotne presude nevinim ljudima iz DF. 

Takve sudije, moraju znati, da ova vlast neće trajati vječno i da će pravda zakucati i na njihova vrata. Kada se otvore ti tajni dosijei ANB , mnogi poslušnici i sluge u sudskim togama, će morati da objasne porijeklo svoje imovine, saradnju sa ANB, saradnju sa mafijom i moraće da odgovaraju pred zakonima , i sudovima slobodne Crne Gore. One sudije koje su pošteno i časno sudile, na osnovu zakona i dokaza, nemaju čega da se plaše kada se vlast promjeni.

Imajući u vidu stepen i nivo kontaminacije crnogorskog tužilaštva i pravosudja, prva demokratska Vlada Crne Gore moraće sprovesti lustraciju i opšti reizbor svih tužilaca i sudova, kako bi se iy sistema uklonili oni koji su se ogriješili o zakon i masovno kršili ljudska prava i slobode po nalogu vrha režima.

Sudije jesu po ustavu nezavisne, ali to ne znači da su van bilo kakve kontrole i da ne odgovaraju nikome za svoja postupanja. Prihvatanjem da budu sramotni saučesnici u političkom progonu DF, oni su svjesno sa umišljajem preuzeli i odgovornost za posledice po mir i stabilnost zemlje .

Predsjedništvo DF poziva čelne ljude pravosuđa, Vesnu Medenicu, Predsjednicu Vrhovnog suda, Dragoljuba Draškovića, Predsjednika Ustavnog Suda, Borisa Savića, Predsjednika Višeg Suda i Mladena Vukčevića, Predsjednika Sudskog Savjeta, inace bivšeg Predsjednika Izvršnog Odbora DPS-a, na debatu na javnom servisu RTCG, gdje ćemo ukrstiti argumente pa neka građani sude i njima i nama. Mi smo spremni. 

PREDSJEDNIŠTVO DEMOKRATSKOG FRONTA