Povodom dana novinara - CRNOGORSKI MARDOK

Koča Pavlović

Britanska Agencija za konkurenciju i tržište (Competition and Markets authority) u svom preliminarnom mišljenju nije dozvolila najavljenu kupovinu Sky News-a od strane Ruperta Mardoka (Rupert Murdoch).

“Mardokova familija bi stekla preveliku kontrolu nad medijima u UK, i ostvarila preveliki uticaj na javnost i politička dešavanja”, saopštila je Eni Lambert, predsjedavajuća regulatornog tima.

Tako je to u Civilizaciji.

Povod je ovo da konstatujemo našu tužnu medijsku stvarnost.

Medijski oligopol Druge familije Perović i američkog fonda MDLF (Media developement loan fund) upravlja sa dva najuticajnija medija (koncern Vijesti). Dnevnik “Dan” je po svoj prilici nedavno promijenio većinskog vlasnika. U javnosti se spekuliše da je njegov novi (su)vlasnik Cane Subotić, po jednima, ili opet MDLF po drugima. S druge strane, lepeza režimskih medija, sa “Pobjedom” i PINK-om na svom čelu. I TVCG kao najmoćnija režimska batina, oko koje se trenutno bore dva oligopola. 

Jednom riječju, netransparentnost medijskog vlasništva i nedozvoljena medijska koncentracija je pravi opis našeg jadnog stanja. A zakon koji je trebao da upravo to sankcioniše, već duže od decenije trune u fiokama Savjeta Evrope, njegovog tadašnjeg naručioca i finansijera. Protivljenje prof.Perovića bilo je tada presudno da se zakon odbaci.

U ovakvom medijski koncentrisanom ambijentu, koji je dijametralno suprotan preporukama CoE, EP i EC, pokušaj preuzimanja RTCG od strane istog oligopola (familija Perović i Amerikanaca) izgleda potpuno drugačije od slike koja se tom pokušaju preuzimanja nastoji pridružiti. Ovdje se radi o borbi za širenje/očuvanje medijskog uticaja između dva oligopola, a nikako ne o borbi za profesionalizaciju Javnog servisa. Privatni i grupni interesi su ovdje po srijedi, i niko tu ne brine o javnom dobru. 

A javnost se, u međuvremenu, nastoji zaslijepiti ovještalim igrokazom o tobožnjoj borbi medijskih profesionalaca protiv režimskih apartčika. Iako ova informativa, koju već mjesecima prave Perovićevi ‘profesionalci’ koji su dovedeni u RTCG, po političkoj pristrasnosti neodoljivo podsjeća na propagandu koja je decenijama plasirana od režimskih apartčika. Samo što je sada ona pristrasna prema ‘drugoj strani’. Stoga je svakome jasno da se iza navodne ‘profesionalizacije’ krije namjera da se apartčici režima tj. Prve familije, zamijene apartčicima Druge familije. Dosta su vas jahali, lagali i muzli ovi režimski prevaranti - rekao bi Beli (Samo jako) Preletačević – od sad ćemo vas malo lagati, jahati i musti moj kum i ja!

Taj napor Perovića i Amerikanaca da ‘oslobode’ RTCG od decenijske režimske kontrole, neodoljivo me podsjeća na ono kad je moj komšija Rašo pobo’ crnogorsku zastavu na “Durmitor” i ‘oslobodio’ ga od četnika. Pa onda, u katastru, uknjižio “Durmitor” na svoje ime.

Da se na kraju vratimo na Britaniju : Šta mislite kako bi reagovala ostrvska javnost, g-đa Lambert i njen regulatorni tim, ukoliko bi Rupert Mardok tamo pokušao da postavi svoga čovjeka na čelo BBC-a?

Koča Pavlović

Potpredsjednik Pokreta za Promjene i poslanik Demokratskog fronta