Bošnjak: Građansku opoziciju kreirale neke ambasade i NVO

Branka Bošnjak

Samozvana građanska opozicija je bila obična predstava za javnost koju su kreirale neke ambasade zajedno sa njihovim medijskim i NVO eksponentima i “naduvale“ njihov navodni značaj.

DF je povratkom u Skupštinu dobio mikrofon i mogućnost da u direktnom prenosu šalje necenzurisane poruke građanima Crne Gore. Ekonomska situacija u Crnoj Gori je takva da je sve više stanovništva na granici siromaštva.

Svjedoci smo nejedinstvena opozicije, a najveću krivicu imaju “kolege iz takozvanog građanskog bloka”. Ogromne sujete, umišljenost, narasle ambicije bez pokrića, a i politička nezrelost i amaterizam kod pojedinih u samozvanoj građanskoj opoziciji doveli su do nejedinstva opozicije. Njihovo pravo lice je konačno isplivalo na vidjelo. Građanska opozicija je u stvari bila samo obična predstava za javnost koju su kreirale neke ambasade zajedno sa njihovim medijskim i NVO eksponentima i “naduvale” njihov navodni značaj, a svo vrijeme je odzvanjala njihova nedopoustiva nesadržajnost, pasivnost i jalovost.

Pokušavali su da omalovaže snagu koju ima najbrojniji i najznačajniji opozicioni subjekat DF, što im se vratilo kao bumerang. Možete da nas volite, ili ne, ali morate da poštujete neumoljive brojke koje pokazuju ko je najjači. Svima u Crnoj Gori je jasno da, ako postoji iskrena želja da dođe do promjena i smjene ove nezaježljive i pohlepne vlasti, da se mora raditi na jedinstvu svih opozicionih subjekata i kompromisu, jer toliko dugujemo građanima koji su nam dali glas. Nažalost, u samozvanoj građonskoj opoziciji nije bilo sluha za taj vapaj građana Crne Gore. Ipak hoću da vjerujem, da još nije kasno da se “dozovu pameti”. U protivnom, smatraćemo ih saučesnicima u daljem uništavanju ove naše lijepe države. Test su predstojeći predsjednički izbori.

Demokratski Front je stava da nestranačka ličnost iza koje bi stala kompletna opozicija predstavlja dobitnu kombinaciju. Sve ostalo je,  gubitnička varijanta koja će nas skupo koštati. Još nije kasno da se urazume i spuste na zemlju pojedinci koji su previše uzlećeli i oboljeli od sopstvenih veličina, jer ako se ne otrijezne na vrijeme, čeka nas novih pet godina predsjednikovanja DPS kandidata.

Nije vrijeme za isključivost i partijske kalkulacije, jer sad je šansa koja se ne smije propustiti  iz razloga što je vladajuća partija značajno poljuljana narastajućim siromaštvom zbog restriktivne politike Vlade, tinjajućim sukobom između premijera i prvog čovjeka DPS-a, raznim aferama o nenamjenskom trošenju novca građana, nezadovoljstvima izazvanim smjenom generacija u partiji, sukobima klanova unutar partije.

DF ima u opticaju više kandidata za predsjednika i razgovori su u toku, ali još nećemo izlaziti sa konkretnim imenima, nadajući se da još postoji šansa da prevlada razum u ostatku opozicije i da sjednemo i dogovorimo zajedničkog vanstranačkog  predsjedničkog kandidata.

Podgorica je biti ili ne biti

U DF-u imaju mnogo kandidata za koje je sigurna da bi uspješno, pošteno i domaćinski vodili Glavni grad. Uostalom to i nije tako teško nakon “nezasitog” Mugija i neznavenog Miga. Izbori u Podgorici će biti “biti ili ne biti” za vladajuću koaliciju, jer na prethodnim parlamentarnim izbrima opozicije je imala oko 8000 glasova prednosti u odnosu na DPS-a i njihove priveske. Za očekivati je da DPS bude spreman na sve. Građani Podgorice, kao najosvješćeniji u više izbornih ciklusa su pokazali da ne žele DPS na vlasti, ali nažalost, oni već godinama nelegitimno vladaju klasičnom političkom korupcijom i kupovinom odbornika opozicije ili partija koje su na opozicionoj priči dobili podršku birača, a nakon izbora otišli u zagrljaj DPS, što je bio slučaj na prethodnim izborima. Ti izbori će po značaju biti mnogo, mnogo više nego lokalni. Pad Podgorici značio bi i kraj DPS i na državnom nivou. Zato treba da vrlo ozbiljno i to odmah, bez čekanja, pristupimo strategiji nastupa na ovim izborima.

Progon DF-a

Na sceni je politički progon DF-a, a to je  zbog toga što je Front  pomrsio mnoge račune i DPS-u, a i nekim akterima u opoziciji. To je prinudilo vlast da osmisli, srećom dosta amaterski, tzv. državni udar, a isfrustrirane opozicione subjekte da se ćutanjem solidarišu sa brutalnim političkim progonom DF-a, stavljajući se time na stranu kreatora “državnog udara“ samo da bi kao politički lešinari profitirali na našoj nevolji. Gotovo da nema jednog funkcionera DF-a da nije u nekom politički instruranom sudskom postupku, a pojedini su čak dobili i prvostepene presude, da ne govorim da su nam neke ljude mjesecima, ni krive ni dužne, držali u zatvoru..

Očigledno je da zadatak bio da se politički linčuje DF, zabrani njegovo djelovanje što je odgovaralo mnogim akterima na političkoj sceni.

Ali ipak vjerujem u pravdu makar u onu Božiju, pa se kockice polako slažu i ova farsa od instruiranih sudskih procesa postaje jasna svima, isplivalo je ko je ko i  ko je kakav na političkoj sceni Crne Gore.

Sve više građana u zoni siromaštva

Standard građana Crne Gore se rapidno urušava. Poslije najnovijih Vladinih mjera u cilju finansijske konsolidacije, povećanje PDV-a i akciza, te porast cijena struje, goriva, javnog prevoza prouzrokovali su lančani rast cijena gotovo svih roba i usluga, čime se dodatno urušio ionako krhki standard građana, pa se značajno povećao broj naših sugrađana koji su se nakon ovog “cjenovnog udara“ našli u zoni siromaštva. Sve je više apela socijalno ugroženih, a sve manje sluha vlasti za ovu kategoriju stanovništva.

Na sceni je veliko i vrlo opasno raslojavanje stanovništva po socijalnom statusu. Tvrdi da je Crna Gora postala država duboke socijalne nepravde a ne socijalne pravde kako propisuje Ustav Crne Gore. Sigurna sam da će se vladajućoj oligarhiji ovako ponašanje vratiti kao bumerang, i samo je pitanje dana šta će biti inicijalna kapisla da, ova lavina nezadovoljstva i čemera koja se godinama gomila, zbog nepravde koju građani svakodnevno doživljavaju, eskalira i nezaustavljivo se prelije na ulice. Ne bila ja u njihovoj koži.

 

Branka Bošnjak

Poslanica u Skupštini Crne Gore i potpresjednica Pokreta za promjene