Predstavnici DF-a detaljno upoznali predstavnike OSCE/ODIHR sa svim slabostima izbornog zakonodavstva

Demokratski front

Danas su se u Podgorici poslanici DF-a  Milutin Đukanović, predsjednik kluba i poslanici dr Branka Bošnjak i Predrag Bulatović, sastali sa predstavnicima OSCE/ODIHR- a. Tema sastanka su bili predstojeći predsjednički izbori i ambijent za njihovo održavanje.

Predstavnici DF-a su ocijenili da ambijent uoči predstojećih predsjedničkih izbora nije povoljan jer vladajuća partija nije otklonila prepreke da oni budu fer i demokratski, već šta više pojačali su partijsko prisustvo i uticaj u svim državnim strukturama sa ciljem još jedne grube zloupotrebe državnih resursa. Dodatno su preduzeli nezakonite i brutalne aktivnosti za smjenu članova javnog servisa RTCG, kako bi izvršili kompletne kadrovske promjene i ovaj medij stavili u funkciju vladajuće partije. U ovom trenutku dodatno je podijeljena politička scena i povećane su tenzije, što može značajno nepovoljno uticati na sve aspekte predstojećih izbora.

Povodom preporuka OSCE/ODIHR iz janura 2017. godini predstavnici DF-a su detaljno upoznali njihove predstavnike sa svim slabostima izbornog zakonodavstva, te poslednjim jednostranim izmjenama koje su pripremili i sami usvojili predstavnici vladajuće većine.

Predstavnici DF-a su izrazili nezadovoljstvo ulogom OEBS-a, odnosno posmatračke misije OSCE/ODIHR u praćenju izbora koji su održani 16. oktobra 2016. godine, kao i sa sačinjenim konačnim izvještajem. DF smatra da je taj izvještaj neobjektivan i pristrasan i da u suštini služi za pokrivanje brojnih neregularnosti DPS-a, kako prije samih izbora, tako i na  dan izbora. Posebno se to odnosi na neuočavanje montiranog državnog udara, koji je imao za cilj da DPS održi na vlasti, da ubrza prijem Crne Gore u NATO, a kasnije i brutalan politički, državni i sudski progon DF-a i njegovih lidera. Šta više, OEBS je u svom izvještaju sva ova pitanja, relativizovao ili ignorisao. Nedopustivo su se bavili i pitanjima političke sadržine o toku kampanje i uz to utvrđivali potpuno pogrešne ocjene.

Predstavnici DF-a su ih posebno upoznali sa progonom DF-a i njihovih lidera, odnosno o montiranim procesima tzv. Državni udar i tzv. Pranje novca. Zbog svega toga DF je bio prinuđen da se vrati u Parlament s punim kapacitetom ali je ostao privržen ideji zajedničkih protesta sa ostatkom opozicije, jer je to jedini način da se izdejstvuju fer i slobodni izbori, kroz izmjenu cjelokupnog izbornog zakonodavstva uz formiranje Prelazne Vlade po sistemu koministara koja bi dovela do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Press služba DF-a