Medojević: Politika SAD u ovom trenutku suprotna vitalnim interesima naroda i države

Nebojša Medojević

Kad politička elita nije spremna da napravi nacionalni konzensus oko minimuma nacionalnih interesa, koje će onda svi braniti, bez obzira na pritiske spolja ili iznutra, onda to strani faktor odmah iskoristi da instrumentalizuje podjele i preuzme kontrolu. Nenaučena lekcija u Crnoj Gori.

Uništavanje opozicije i demonizacija političkih neistomišljenika, vrati se kao bumerang svakom vlastodršcu koji misli da mu je neki političar iz SAD ili Rusije, veći prijatelj od opozicije. Ideja demokratije je da se partije bore, a da zemlja pobjeđuje.

Ništa novo, što DF nije objavio još u maju 2017. Politika SAD prema Crnoj Gori je da se zadrži status quo. Da Hojtova opozicija predvođena Rankom i Aleksom uđe u Vladu Duška Markovića, koji je njihov glavni guvernator kolonije, da se eliminiše DF kao samostalna, autonomna i autentična opozicija, da se Đukanović penzioniše uz davanje imuniteta od krivičnog progona, da se RTCG preuzme od vlasnika Vijesti, da DAN postane proamerički dnevni list na ćirilici, da se spriječe bilo kakve promjene koje bi dovele do napretka i prosperiteta naroda. Model Kolonije sa poslušnim strankama koje će sve biti u Vladi, bez jake opozicije i nezavisnih medijaDržava bez privrede, bez institucija, bez vojske, bez Vlade i parlamenta, bez države. Narod bez identiteta- SAVREMENI ROBOVI.

Plan Hojt Jia iz maja propao. DF se hrabro bori i protiv nezapamćenog progona i pobjeđuje, Markovićeva Vlada je sve nepopularnija zbog povećanja poreza, povećanja cijena struje, goriva, ukidanja nadoknada majkama, nespobnosti da se obračuna sa kriminalom. Marković nije ugrozio Đukanovićevu kontrolu DPS-a i nije uspio da uvede ostatak opozicije u Vladu. Američka istraživanja pokazuju da je većina građana protiv članstva u NATO i da je Putin najpopularniji političar.

Umjesto da sagleda sopstvene greške u politici prema Crnoj Gori, Hojt Ji i Stejt Department pojačavaju pritisak i guraju Markovića u sukob sa Đukanovićem oko kontrole DPS, a opoziciju i američke agente u medijima i NVO na proteste. 

Još ovdje ima onih koji slijede put Svetog Petra Cetinjskog i naših predaka. Za čast, slobodu i dostojanstvo Crne Gore. Samo složno! Samo složno! Samo jako! Crna Gora je stara država. Prošle su mnoge imperije i Otomanska i Austrougarska, i Nacistička i Sovjetska, a mi smo opstali. DF se zalaze za široki nacionalni konsenzus o minimumu državnih interesa i vrijednosti.

Formiranje Prelazne Vlade koja će obezbijediti uslove za prve fer i slobodne izbore, i zastaviti prolitički progon neistomišljenika.

DF je znao iskustva iz borbe protiv diktatura i da se do fer i slobodnih izbora dolazi samo pobunom. Nažalost, Hojtijeva opozicija je bila lojalnija SAD nego svojoj državi Crnoj Gori i prihvatila je da bude u funkciji ostvarivanja tuđih interesa. DF se zalagao za pomirenje Crnogoraca i Srba i pošteni dogovor sa manjinama u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, političke reforme i diskontinuitet sa totalitarnom prošlošću, radikalni zaokret u ekonomiji zemlje i odbacivanje pogubnog neoliberalnog bankarskog fašizma i čišćenje zemlje od kriminala i korupcije.

To nije plan koji SAD ima za Crnu Goru i zbog toga imaju problem sa DF. Taj problem je prirodan i nije nerješiv. Samo ako se u fokus crnogorske državne politike stave naši crnogorski interesi.

Državna politika Crne Gore ne TREBA da bude protiv interesa ni SAD ni Njemačke ni Rusije, osim u slučaju kada je politika SAD, Njemačke i Rusije prema Crnoj gori suprotna interesima Crne Gore.