PzP: Obilježili parking mjesto za trudnice ispred Doma zdravlja na Starom aerodromu

PzP Glavnog Grada ispred Doma zdravlja na Starom aerodromu

Članovi odbora Glavnog grada Pokreta za promjene zajedno sa poslanicom u Skupštini Crne Gore Brankom Bošnjak danas su na prakingu ispred Doma zdravlja na Starom aerodromu obilježili parking mjesto namijenjeno trudnicama.

Obilježavanjem prvih parking mesta za trudnice poslata je poruka podrške svim trudnicama, ali ujedno i apel drugim institucijama da rezervišu parking mjesta za trudnice kako bi im tim gestom olakšali svakodnevnicu.

Odbor Glavnog grada Pokreta za promjene je najavio da će pokrenuti inicijativu kod nadležnih službi u Glavnom gradu za obilježavanje parking mjesta za trudnice u Podgorici.

Takođe ćemo poslati zahtjeve tržnim centrima i trgovinski lancima da ustupe i obilježe parking mjesto za trudnice. Ova akcija je dio kampanje ’’Humanije lice Podgorice’’ koju sprovodi odbor Glavnog grada Pokreta za promjene.
Jedan od najvećih problema saobraćaja u Podgorici jeste nedostatak parking mjesta. Zbog sve većeg broja automobila koji je naglo porastao u nekoliko prethodnih godina, problem parkiranja je postao veoma ozbiljan. Vozači se parkiraju na mjestima koja nisu predviđena za to i tako ugrožavaju bezbjednost pješaka i drugih vozača.

„Problem nedostatka slobodnih parking mjesta, posebno pogađa buduće majke, odnosno trudnice koje učestvuju u saobraćaju. Majke trudnice u Crnoj Gori su veoma aktivne tokom svoje trudnoće, tako da velika većina njih upravlja automobilom.

Po istraživanjima koja je sprovela Mreža mladih Pokreta za promjene, preko 80% trudnica smatra da bi u Podgorici trebalo uvesti parking mjesta koja su rezervisana za trudnice, kako bi se budućim majkama olakšalo kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Najznačajnija mjesta, smatraju iz PzP-a, koja bi u najkraćem mogućem roku trebala da dobiju parking za trudnice su zdravstvene ustanove, državne institucije, pošte, apoteke, banke, tržni centri i trgovinski lanci.


„Humanije lice Podgorice- Pokret za promjene“, zaključili su u OO PzP-a iz Podgorice.