Bošnjak: Stijepović se bavi ucjenama prilikom izdavanja taksi licenci

Branka Bošnjak

Da se u Glavnom gradu sve aktivnosti gledaju kroz prizmu predstojećih lokalnih izbora i da su u panici kako sustići prednost koju ima opozicija, govori i podatak da nijesu bez opstrukcija i sofisticiranih ucjena sposobni da riješe ni zahtjeve za davanje licnenci taksistima i taksi udruženjima. U saznanju  smo da su pojedine taksiste dok su ima zahtjevi za licence na čekanju, prinudno angažovali da budu na usluzi aktivistima DPS-a na Cetinju tokom izbornog dana. Jasno je da je odugovlačenje rješavanja zahtjeva samo vid pritiska, a posebno su targetirana pojedina udruženja koja imaju veliki broj angažovanih taksista,  kako bi se ucjenama i pritiscima što veći broj njih privolio da podrži vladajuću partiju. Lično sam svjedok da su i tokom protesta DF-a pojedina udruženja se ponašala krajnje neprofesionalno i odbijala su da voze protestante, jer im je bilo tako naređeno od strane vlasnika, koji su bili ucijenjeni, pa su nezgodnu situaciju dovodili vozače taksija koji su morali da se pravdaju. 

Međutim po stažu najmlađe udruženje, osnovano ove godine, Lider taksi, Jugoslava Lambulićana, bezbjedonosno interesantne persone, sportskog direktora Migovog favorita FK Zeta, inače pajtaša još čuvenijeg Raja Božovića, naravno da nema ama baš nikakvih problema da dođe do licenci. Tom udruženju se licence štancuju, „a zinu“, a ostali su kod Miga na stend baju, da im se prvo propita koliko imaju DPS krvnih zrnaca, pa onda da se odluči da li da im se da licenca, ili da idu na tretman „popravljanja političke krvne slike“.

Mnogo je manipulacija u ovoj oblasti, a da Sekretarijat radi profesionalno, prvo bi trebali utvrditi koliko uopšte taksi vozila treba Glavnom gradu, dati im jasno prepoznatljive TX tablice kako bi se znao tačan broj vozila, propisati jasne standarde i ukoliko je sve transparentno, što vole da kažu nadležni, zašto se bježi od nezgodnih pitanja i ne dozvoljava uvid u donešene odluke. Prioritet za davanje licenci bi trebalo da imaju oni koji imaju višegodišnji staž u ovoj oblasti, a ne oni koji su bliski gradonačelniku, njegovi plemenici i politički podobna lica.  Ali vlast sve pa i ovo koristi kako bi ucjenjivala birače. 

Reagovanje na odgovor Glavnog grada po pitanju davanja licenci taksi službama 

Bilo bi lijepo da se u Glavnom gradu dogovore šta stvarno misle o taksi službama,  jer samo prije tri dana Migova savjetnica za informisanje, Draženka Božović  na svom fejsbuk profilu  kaže “da bi sve taksi službe u gradu trebalo ugasiti pa da se zna da ih nema”, a sada se u reagovanju na moje saopštenje pišu hvalospjevi. Jer ovako situacija je malo šizofrenična.  Ovaj status Migove savjetnice ističem, jer je upravo  ona zadužena da piše saopštenja i reagovanja u ime Glavnog grada, a onda  potpiše nekog od odbornika DPS-a, od kojih obično nikad glasa na sjednicama Skupštine nismo čuli. Ovog puta je odobrala odbornicu Aet Salh.

Postavljam pitaje više retoričko pitanje,kad savjetnica govori iskreno onda kad bez pritiska iznese svoj stav na FB profilu ili onda kad mora po naređenju šefa da odgovori kako je sve sjajno i bajno po pitanju taksi službi. Sve je jasno. 

 

Branka Bošnjak, odbornica U Skupštini Glavnog grada