Kopitović: Nakon majki, bez penzija ostaju i radnici KAP-a

Ivan Kopitović

Ustavni sud je u srijedu donio rešenje kojim se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a (njih 414) koji su, usljed stečaja, ostvarili pravo na penziju, istakao je Ivan Kopitović, član Mreže mladih Pokreta za promjene.

„Nakon dvije presude Osnovnog suda u Podgorici u korist radnika, kancelarija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države žalila se Višem sudu na presude Osnovnog suda i konačne presude se tek očekuju. Ako tome dodamo da je najviša sudska instanca oduzela doživotno stečeno pravo majkama sa troje i više djece potvrđuje se sumnja da postoji sprega izvršne vlasti i ovog suda čije su odluke unazad nekoliko godina isključivo bile na štetu radnika i radničke klase koji ne mogu doći do pravde.

Politika dvostrukih aršina je simbol ovog suda i cjelokupnog sudstva, pa npr. tako je omogućeno da kladionica ‘Volcano’ dnevno bilježi enormne prihode iako je svoje terminale u ugostiteljskim objektima postavila suprotno Ustavu, pa iako je sud donio presudu i naložio da se terminali uklone moćnici koji ubiraju procente od ovog priređivača igara na sreću to do dana današnjeg nisu učinili.

Simptomatično je i to, da nakon prijave jednog fizičkog lica protiv ‘Volcana’ nadležna inspekcija je izašla na teren međutim, gle čuda, u toku kontrole kao i dva dana nakon te kontrole terminali su se ‘razboljeli’ i nijedan nije radio u ugostiteljskim objektima u Podgorici.

Ali radnici kao i 20.000 majki sa familijama sjede kući. U redu. I meni je dobro.