Stanišić: Loše stanje ''Trim staza 13. Jul'' i nebriga gradske vlasti

Boban Boko Stanišić

Svjedoci smo da je u poslednjih nekoliko godina velika ekspanzija rekreaitivnog sporta, a mjesta pogodnih za rekreativno bavljenja sportom je sve manje. U Podgorici se na prstima jedne ruke mogu nabrojati mjesta koja su namijenjena rekreativcima, a rijetko koja od njih ispunjavaju i minimum uslova za normalno vježbanje.

Jedno od mjesta koje je pogodno za rekreativno bavljenje sportom jeste i Trim staza ''13 Jul'' koja se nalazi između Starog aerodroma i Tuškog puta. Staza kao i sav prateći mobilijar se nalazi u katastrofalnom stanju i praktnično je neupotrebljiv. Takođe ograda oko staze je uništena, što je prouzrokovalo i neke slučajeve nezakonite sječe zelenih borova koji se nalaze u okolini staze i time uništavanja zelenih površina kojih je sve manje u Podgorici. Stoga je neophodno obaviti kompletnu rekonstrukciju Trim staze ''13 Jul'', počevši od postavljanja ograde koja će onemogućiti nedozvoljenu sječu borova i korišćenje staze u svrhe za koje nije namijenjena.

 

Potrebno je napraviti novu rutu  staze, kako bi maksimalno iskoristili prostor za vježbanje, takođe već postojeću stazu koja je zemljana ili djelimično prekrivena šljunkom potrebno je zamijeniti podlogom atletske staze koja bi bila udobnija i bezbjednija za rekreativce. Neophodno je izvršiti nabavku savremenijih trenažnih sprava, koje bi bile raspoređene duž staze i koje bi bile dostupne svim posjetiocima. Da bi Trim staza ''13 Jul'' bila moderna i u potpunosti funkcionalna i prilagođena  treba postaviti table sa instrukcijama za vježbanje, pravilima ponašanja i stubove za metražu. Kako korisnici trim staze ne bi bili vremenski ograničeni za korišćenjeiste, potrebno je duž cijele staze postaviti rasvjetu, kako bi im omoguićili vježbanje i u večernjim satima. Veoma bitna stvar jeste čistoća i održavanje same staze, tako da je neophodno postavljanje korpi za otpatke koje trenutno ne postoje, već sama staza služi kao jedna velika korpa smeća. Smatramo da na stazi treba da postoji i dio za najmladje, pa shodno tome kroz rekonstrukciju staze treba postaviti mini-igralište za djecu, kako bi i ona našla svoj kutak na stazi.

Sama rekonstrukcija Trim staze ''13 Jul'' nije velika investicija u odnosu na veliki broj onih rekreativaca i sporstkih timova koji će je koristiti.  Uslov zdravlja naših sugrađana je bavljenje fizičkim aktivnostima i kroz ovakve i slične projekte kao Odbor Glavnog grada Pokreta za promjene želimo da omogućimo  i motivišemo  da fizička aktivnost bude dio svih nas.  Smatramo da bi izgradnja i rekonstrukcija objekata namijenjenih rekreativnom sportu trebalo da bude jedan od prioriteta Sekretarijata za sport Glavnog grada, kako bi se obezbijedili uslovi da sport bude dostupan svima.

Boban Stanišić

Član Odbora Glavnog grada Pokreta za promjene

Humanije lice Podgorice-Pokret za promjene