DF Cetinje: Stimulisaćemo razvoj poljoprivrede i turizma

Demokratski front Cetinje

Demokratski front Cetinje želi da  podsjeti  javnost na istorijske činjenice i značaj nekada najrazvijenije  Opštine u Crnoj Gori, Rijeke Crnojevića, i uporedi sa današnjim lošim stanjem, za koje je najviše zaslužna ova vlast.
Podsjećanja radi, 1494. godine osnovana je prva štamparija na Balkanu, upravo u Rijeci Crnojevića. Takođe, prva apoteka u Crnoj Gori bila je otvorena u Rijeci Crnojevića, imala je poštu, radionicu oružja, dom zdravlja, bila je vodeća luka i trgovački centar, a danas zahvaljujući nedomaćinskom odnosu vlasti nema ništa od ovoga. Škola u Rijeci Crnojevića nekada je brojala 500 đaka, dok danas broji jedva 20-tak.

Fabrika "Ribarstvo" koja je osnovana 1965 god brojala je 200 radnika, dok danas ne radi.
Mali broj stanovnika koji je ostao da živi u Rijeci Crnojevića bavi se turizmom, tj. vožnjom turista po Skadarskom jezeru, ali im je i taj posao u padu od kako je uprava NP odlučila da naplaćuje ulazak 4e po osobi.
Sa područja Rijeke Crnojevića nekad su dobijane brojne nagrade za vino I rakiju I umjesto da se pospješi taj trend, poljoprivreda riječke nahije ostala je bez ikakvih impulsa, jednostavno je devastirana. Glavne prednosti su potpuno zapostavljene. Od Skadarskog jezera od koga bi mogla da živi cijela CG, danas ne može da živi ni jedna varošica kao što je Rijeka Crnojevića, dok krivolov cvjeta.
Česma koju je poklonila kraljica Milena Rijeci Crnojevića prilikom restauracije nestala je u nepoznatom pravcu. Vodovod za koga je praktično bačeno 2 miliona eura,  je izbačen iz upotrebe, a koristi se voda iz obodske pećine koja nije za upotrebu.
Zimovnik  Svetog Petra na Karuču treba da se obnovi, i DF Cetinje će se zalagati za to. Takođe, Demokratski front iniciraće poseban plan za turističku valorizaciju nacionalnog parka Skadarsko jezero, a ovo zbog izuzetnog značaja I povezanosti sa susjednim gradovima I državama.
Stimulisaćemo razvoj poljoprivrede I turizma. Svjesni smo da nas čeka ogroman posao I da nije lako nakon ovoliko godina uništavanja od strane štetočina iz DPS-a, svega što je krasilo Crnu Goru I po čemu smo bili prepoznatljivi u region, Evropi pa I šire, bez mukotrpnog rada I istinskog požrtvavanja, povratiti nekadašnji stari sjaj. A to nije moguće bez sloge, bez pomirenja, I bez velike snage. Zato, samo složno I samo jako!

IZBORNI ŠTAB DF CETINJE – SAMO SLOŽNO, SAMO JAKO!