PzP: Mladen Jovanović pušten da se brani sa slobode

Foto CDM: Bajčetić, Živković, Jovanović

Član Glavnog odbora Pokreta za promjene Mladen Jovanović, za kojeg se sumnja da je navodno dio kriminalne grupe koju su navodno formirali lider PzP- a Nebojša Medojević i banjalučki biznismen Momir Nikolić, pušten je da se brani sa slobode.

Jovanoviću je juče određeno zadržavanje do 72 sata, nakon saslušanja kod specijalne tužiteljke Lidije Vukčević.

Jovanović se sumnjiči da je dio kriminalne grupe koju su navodno formirali lider PzP- a Nebojša Medojević i banjalučki biznismen Momir Nikolić.

Na listi osumnjičenih su od ranije lider PzP-a Nebojša Medojević, Nikola Jovanović, Vladimir Bulatović, Vladislav Bulatović, Iva Pavlović, Petar Drašković, Luka Radunović.

Tokom iste istrage, početkom septembra uhapšeni su i Dejan i Violeta Bušković, Miloš Gvozdenović i Željko Pejović, a početkom oktobra saslušan je i Aleksandar Sekulić.

Specijalno tužilaštvo vodi istragu protiv lidera Pokreta za promjene PzP Nebojše Medojevića i nekoliko funkcionera te partije zbog pranja novca. 

Medojević je, zajedno sa Nikolićem, kako se sumnja, sačinio plan da u platni promet stavlja novac stečen nedozvoljenom konverzijom deviza kao i novac koji je pribavljen radi nezakonitog finansiranja određenih političkih partija za parlamentarne izbore.

“Pri čemu je Nebojša Medojević za sebe odredio zadatak da angažuje kao članove kriminalne organizacije koja će se za potrebe političkih subjekata bez odobrenja baviti zamjenom USA dolara za eure radi njihovog stavljanja u legalne tokove, da organizuje da se novac koji potiče iz nezakonitih djelatnosti predaje drugim članovima organizacije i građanima koji će taj novac kao donaciju uplaćivati na račun političkih subjekata, te da u slučaju da budu otkriveni kao kriminalna organizacija, usmjerava iskaze članova kriminalne organizicije i realizuje nove oblike nedozvoljenog stavljanja novca pribavljenog kriminalnom djelatnošću u legalne tokove “, navodi se u aktu Specijalnog tužilaštva.

Podsjetimo, Medojeviću je zbog ovih optužbi ranije skinut poslanički imunitet, ali mu pritvor, po obavezujućem uputstvu vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, nije određen.