Bajčetić: Podnijeta tužba protiv države

Nikola Bajčetić

Juče su moji pravni zastupnici Osnovnom sudu u Podgorici podnijeli tužbu protiv države Crne Gore – MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA, koje zastupa Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, a radi naknade nematerijalne štete.

Podsjećam javnost da sam kao član rukovodstva PzP-a i funkcioner DF-a bio učesnik višenedjeljnih mirnih i demokratskih protesta koje smo  otpočeli dana 27.09.2015. godine ispred Skupštine Crne Gore. Dana 17.10.2015. godine, u ranim jutarnjim časovima, policijski službenici (između ostalih i službenici Posebne jedinice policije) pružali su asistenciju Komunalnoj policiji Glavnog grada Podgorica u uklanjanju postavljenih šatora i bine ispred Skupštine.

Oko 06:10 časova istog jutra, prilikom mog lišavanja slobode, službenici Posebne jedinice policije su prekoračili svoja službena ovlašćenja na način što su me njih oko 15-20 policajaca prvo vozilo kojim sam upravljao potpuno uništili pendrecima, da bi zatim mene nasilno izvukli iz tog vozila udarajući me nogama i pendrecima po glavi i tijelu. Za sve to vrijeme napominjem da nisam pružao nikakav otpor, već sam se nalazio u bespomoćnom, pognutom položaju, glavom prema asfaltu i rukama pokrivajući glavu u pokušaju da se zaštitim od udaraca.  Za sve ovo postoji i video snimak koji je objavljen na internetu.

Tom prilikom zadobio sam više udaraca po cijelom tijelu, a što se potvrđuje brojnom medicinskom dokumentacijom, te nalazima i mišljenjima vještaka sudske medicine,  kada su mi konstatovani brojni hematomi i podlivi.

Takođe želim da navedem da je neprofesionalno postupanje službenika Uprave policije prema meni kritičnog dana, bilo predmet ispitivanja i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Nakon sprovedenog ispitnog postupka, te ispitivanja svih činjenica i okolnosti, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore zaključio je da sam “bio žrtva lošeg postupanja policijskih službenika i da su policijski službenici prekomjerno primijenili fizičku silu prema meni, prilikom lišenja slobode i zlostavljali me - nečovječnim i ponižavajućim postupanjem”.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ocijenio je neprihvatljivom ocjenu Uprave policije da je upotreba sredstava prinude prema meni bila zakonita, imajući u vidu izvještaje ljekara i nalaz i mišljenje vještaka specijaliste sudske medicine. U tom smislu, zaključeno je: “policijski službenici su van svake sumnje primijenili silu veću od one koja je bila apsolutno neophodna, kod činjenice da sam tom prilikom bio opkoljen sa dvadesetak policajaca, daleko brojčano i fizički nadmoćnijim, te da nisam pružao otpor, već sam se nalazio u bespomoćnom pognutom položaju, glavom prema asfaltu i rukama pokrivajući glavu sa namjerom da se zaštitim od udaraca, a kojom prilikom sam zadobio više  udaraca po čitavom tijelu…”. Dalje je konstatovano:

“U postupanju policijskih službenika kritične prilike sadržani su svi elementi nečovječnog i ponižavajućeg postupanja: učešće službenih lica, namjera kažnjavanja i bespomoćnost žrtve.”

Kao što je javnost već upoznata, kritičnog dana, povodom mojih slučaja su u ODT-u formirana dva slućaja, jedan gdje sam okrivljen, i ekspresno osuđen od strane Odnovnog suda u Podgorici, te uredno poslat na izdržavanje zatvorske kazne u ZIKS-u, i drugi slučaj đe sam oštećen, a koji se nalazi u fazi izviđaja, đe i nakon dvije godine, Uprava policije odbija da saopšti imena svojih službenika koji su me tukli. To su, kao što sam i ranije navodio, dvostruki aršini naših institucija prema mom slučaju, ali i mnogim drugim, koji imaju političku konotaciju. No to me neće zaustaviti da idem do kraja i iscrpim sve pravne mahnizme koje su mi na raspolaganju.

Takođe podsjećam da sam 06.06.2017. predao tužbu za naknadu materijalne štete Osnovnom sudu u Podgorici, protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog štete koju sam pretrpio kao vlasnik vozila.