Medojević: Ne sudi, ako nijesi spremna da tebi sude. Suzana.

Nebojša Medojević

Sudski postupak mora da odiše dostojanstvom, formalizmom, uvažavanjem, gospoštinom. Sud je jedan od temelja društva. Sudija predstvlja PRAVDU I ISTINU. Po sudijama se pamti jedno vrijeme. Sud predstvlja suštinu i duh jednog naroda. Zato sudije nose perike, toge, trude se da i izgledom i ponašenjem opravdaju svoja ovlašćenja. Sudije mjere i vagaju ljudske sudbine. Tragaju za pravdom i istinom. Donose teške odluke, sa kojima treba živjeti. Sudije moraju znati da i iznad njih postoji neki univerzalni sud kosmičke pravde. Sudija ostavlja trag u vremenu.

Postupanje sudije Suzane Mugoše je svjedočenje o vremenu bez morala, bez države, bez pravde, bez zakona. Sudija Suzana Mugoša sudi po standardima moći, a ne po standardima pravde. Moć je varljiva kategorija. Često se preko noći promjeni. Ko je gore, sad je dolje! A pravda je vječna i univerzalna. Kao i istina. Ona je samo jedna. Nije nikad u vlasništvu samo jedne strane. A skoro nikad PRAVDA I ISTINA, ne stanuju tamo gdje je MOĆ. Nije lako biti sudija. Suditi ljudima. Posebno suditi nevinim ljudima, po nalogu MOĆI. Vječna dilema UNIVERZUMA. Ja ili istina, Ja ili pravda.

Teško je biti sudija. Teško, kad znaš da i iznad svakog suda postoji SUD i Sudija. On sudi u glavi sudije. Sjedi u sudskom vijeću sopstvene savjesti. Sudi po savjesti, Suzana. I po pravdi. I po Istini. I po Ustavu i zakonu. Tvoje izuzeće možda zatraži Univerzalni Sud. Taj sud ne priznaje sud MOĆI. Jer on je MOĆ. A sudi u tvojoj glavi, Suzana. Tog suda se ne možeš osloboditi. Nema toga Zorana Pažina koji te može osloboditi tog SUDA.

Sudi Suzana, kako znaš i umiješ, ali vjeruj da sud Paža i Mila Lopova je ništa u odnosu na Univerzalni SUD PRAVDE I ISTINE.

Samo ti se čini da ti sudiš, Suzana, a ne znaš da se, u stvari, tebi sudi.

Nemoj suditi, ako nijesi spremna da se Tebi sudi, Suzana. Jer, život je kratak i prolazan. Iza nekih ljudi ne ostane nikakv trag. Iza nekih ostane prljav, iza nekih krvav, a samo iza malog broja ostane sjajan i čist. Svako sam pravi svoje izbore. Partije i vođe, budu i prođu. A PRAVDA I ISTINA ostaju.

Ne sudi, ako nijesi spremna da tebi sude, Suzana.