Jokić: Od kisjele vode bi se mogao napraviti brend klimatskog lječilišta

Radomir Jole Jokić

Na nekoliko kilometara od centra pored magistralnog puta prema Prijepolju nalazi se nekada omiljeno izletište  na izvorištu Kisjele vode. Danas je ovo mjesto zapušteno, prepušteno zubu vremena, zaraslo u korov i zatrpano smećem. Postalo je bruka i sramota jer prolaznici ili oni koji dođu da natoče malo kisjele vode sa izvora vide sliku objekta koji propada i urušava se. Zapušten je i izvor, svuda okolo nalazi se smeće, čak i pored kontejnera koji se nalazi na desetak metara od izvora i mini deponije koja se već stvorila.

Upućujemo apel službi vodoprivrede da obiđu ovo izvorište mineralne vode i ovu bruku i sramotu od smeća i prljavštine uklone sa ovog izvorišta i tako ga spase od bahatog ponašanja i nebrige nadležnih, ali i neodgovornih građana. Pozivamo i sve nevladine organizacije koje se bave ekologijom da dođu, zabilježe i snime ovo ruglo i spriječe ekološku katastrofu koja je već godinama redovno stanje na Kisjelim vodama i tako doprinesu da ovo mjesto dobije stari sjaj.

Koliko je do sada novca utrošeno za izvođenje radova, koja je firma izvodila radove i da li je platila penale? Da li se od bušenja odustalo zato što nema novca ili zato što nema termalnih voda , odnosno što se nije ostvario zadati plan, do koje se dubine stiglo i zbog čega su stali radovi? Ovo su pitanja koja i posle skoro deceniju interesuju građane Bijelog Polja.

Podsjećamo da je istraživanje rađeno u okviru regionalnih studijskih proučavanja, a detaljnija ispitivanja su bila 1957, zatim 1966, 1969. I 1982. godine.  Stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, u saradnji sa kompetetntnim kolegama iz Podgorice, smatraju da na dubini između 400 i 500 metara postoje termalne tople i mineralne vode i ugljen dioksid. Ukoliko je tačno, to bi ovo područje opredijelilo za banjsko-klimatsko lječilište.

Na Kisjelim vodama postoje svi uslovi za banjsko lječilište samo što ne postoji volja nadležnih da takav prirodni dragulj iskoriste,  tako da korist od toga ima i opština kao i svi stanovnici sjevera a i šire. Na žalost mi nemamo banjsko lječilište u CG pa građani za tim vidom liječenja odlaze u zemlje okruženja, a od Kisjele vode bi se mogao napraviti brend klimatskog lječilišta po čemu bi sjever Crne Gore bio prepoznatljiv u regionu.

  

Radomir Jokić

Predsjednik O.O. PzP Bijelo Polje i odbornik u SO