Medojević u posmatračkoj misiji izbora u Njemačkoj: Političke partije nemaju pristup biračkom spisku i podacima o ličnosti

Medojević sa menadžerom dtd kampanje Tobiasom Schmidom

Drugog dana boravka u međunarodnoj posmatračkoj misiji  IDU izbora u Njemačkoj, lider PzP i član Predsjedništva DF Nebojša Medojević  je posjetio Izborni  štab CSU u Minhenu gdje se upoznao sa kompletnom tehnologijom izborne kampanje.

"Sa ogromnim zadovoljstvom sam konstatovao da je kampanja “DF Mi ili On” iz oktobra prošle godine vođenja identičnom tehnologijom i uz poptuno istu metodologiju. Od targetiranja ciljnih grupa,  savremene door to door kampanje uz pomoc informatičke tehnologije (tableta), on line prikupljanja podataka o biračkom tijelu i koordinacija  naših anketara, kreiranja izvornih poruka, redefinisanje i modeliranje završnih poruka , sve je rađeno u skladu sa standardima najjačih partija u Njemačkoj. Na žalost, zbog straha režima u Crnoj Gori od pobjedničke kampanje DF-a, mi smo predmet progona od strane partijskog tužilaštva, što ukazuje koliko je Crna Gora daleko od fer i slobodnih izbora" istakao je Medojević.

U toku prezentacije tehnologije door to door kampanje menadžer kampanje CSU Tobias Schmid, je upoznao Medojevića  sa vrlo strogim zakonskim ograničenjima koja ne dozvoljavaju partijama pristup Registru birača i korišćenje ličnih podataka (adresa, telefon, mail i sl.) iz javnih državnih baza podataka, bez odobrenja samog građanina.

"Na moje interesovanje kako se reguliše zloupotreba resursa države i ponašanje službi u izbornoj kampanji, obavješten sam da postoji posebni medijski ombudsman koji reaguje kada se u medijima krše izborna pravila ili kada se pojavljuju lažne vijesti.

S sruge strane, obavjestili su me da je njemačko javno mnjenje veoma osjetljivo na moguće zloupotrebe javnih fondova od strane partija na vlasti, da bi se takvo ponašanje vratilo kao bumerang partijama i da to partije izbjegavaju. Isti odnos javnosti je i prema lažnim vijestima koje su vrlo nepopularne kod tradicionalno konzervativnog javnog mnjenja Bavarske. Kada sam ih upoznao sa monstruoznom bazom podataka DPS" Siguran glas" i masovnim zloupotrebama javnih baza podataka o ličnostima u cilju njihovog ucjenjivanja da glasaju za vladajuću partiju, dobio sam vrlo jasan odgovor da je to i Njemačkoj teško krivično djelo i da bi odmah reagovao tužilac, po službenoj dužnosti" istakao je Medojević.

Danas će Medojević učestvovati u door to door kampanji poslaničkog kandidata iz izborne jedinice Minhen i imati brifing sa menadžerom medijske kampanje CSU za Bavarsku.

 

Press služba PzP