PzP: Lider PzP zabrinut jačanjem nacista u Njemačkoj

Christian Kettler, generalni sekretar IDU, Nebojša Medojević PzP Dr Robert Grimm, eskpert za istrazivanja javnog mnjenja

U okviru planiranih aktivnosti posmatračke misije IDU za izbore u Njemačkoj koji ce se održati 24.09., lider PzP Nebojša Medojević učestvovao je u brifingu o istraživanjima javnog mnjenja koje je za članove međunarodne posmatračke misiie priredio dr Robert Grimm ekspert koji za koaliciju CDU/CSU radi analize  javnog mnjenja. 

Dr Grim je posebno istakao da trendovi pokazuju da od 2015 raste zabrinutost zbog siromaštva i socijalnih razlika, terorizma, kriminala i nesigurnosti. Prema poslednjim istrazivanjima 46% birača siromastvo i socijalne razlike vidi kao najveću brigu, 38% terorizam, kriminal 36%,imigrante  31%.

Trenutno 58% Njemaca misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru, 42% u pozitivnom smjeru, što ukazuje na nezadovoljstvo politikom Vlade oko prihvatanja imigranata iz Sirije, Iraka, Avganistana.

Lider PzP je iskazao svoju zabrinutost zbog rasta popularnosti pronacističke AfD, koja može biti najveće iznenađenje ovih izbora. " I ako sondaže javnog mnjenja njima daju oko 5%, birači u Njemačkoj iskazuju snažno neslaganje sa politikom Vlade prema imigrantima, koje vezuju za strah od terorizma i ugrožavanje njihove sigurnosti, kao i protest jer imigranti istiskuju Njemce iz šema socijalne pomoći, koje su do sada bile izdašne prema domaćem stanovništvu. Političke poruke nacista iz AfD su upravo ono što ljuti Njemci žele da čuju, i ja cijenim da će upravo oni biti najveći pobjednici ovih izbora. Nacisti će biti ponovo u Bundestagu poslije 70 godina. To je zastrašujuća poruka koja treba da zabrine sve u Njemačkoj, ali i u Evropi i na Balkanu" istakao je Medojević.

U okviru današnjeg programa, Medojević će učestvovati u prezentaciji digitalne kampanje CDU/CSU i u konvenciji CDU/CSU u Passau, gdje će nastupiti i kancelarka Angela Merkel.

Press služba PzP