Koča Pavlović: ANALIZA političkog trenutka (I)

Koča Pavlović

INICIJATIVA EU o sastanku ambasadora sa opozicijom - kojom je poslije jako dugo vremena obuhvaćen i DF - predstavlja IZNUĐENU REAKCIJU tzv. međunarodne zajednice. Ta reakcija je iznuđena nezvaničnim najavama (koje su stigle iz 'nižih nivoa' koalicije DF) o mogućem povratku DF-a u Parlament.

Aktuelni politički ambijent je "žabokrečina" koju karakterišu dva paralelna procesa - staljinističko 'davljenje' DF-a i prelivanje njegovih glasova ka "našem Aleksi", i puzajuće izolovanje Mila Đukanovića. I oba ta sloja, od kojih je jedan bezpogovorno negativan i politički nelegitiman (jer staljinističke metode, kojima je izložen DF, ne mogu biti politički legitimne), a drugi bezpogovorno pozitivan, dio su plana koji realizuje tzv.međunarodna zajednica. I ta su dva politička cilja za tzv. međunarodnu zajednicu NEODVOJIVA! Prosto rečeno - oni žele da se razvlasti Đukanović, ali nikako ne žele da razvlaštenom Đukanoviću sude crnogorski građani tj. DF!

Terensko 'kresanje' DF-a i jačanje 'našeg Alekse' treba da omoguće tzv. 'podvlačenje crte' iliti 'mirnu tranziciju'. Prosto rečeno - treba da omoguće odlazak porodice Đukanović i kriminalno-političke elite, sa kompletnim opljačkanim bogatstvom, u politički backstage. 

Kada se formalno pogleda tako kreirana konstelacija, zaista se nameće logička veza po kojoj jaki DF zadržava Đukanovića u igri. Ali ta logička veza jakog DF-a i Đukanovićevog opstanka nije posljedica nikakve njihove ideološke sličnosti (kako medijska mafija i njeni eksponenti uporno insinuiraju), već je to odraz SRAMNE UCJENE kojom je tzv. međunarodna zajednica svezala Crnu Goru i njenu opoziciju. A ucjena je već decenijama lako čitljiva i glasi : tzv.međunarodna zajednica (a prvenstveno NATO) neće dozvoliti odlazak Đukanovića, ako će proverbijalnom Lopovu nakon toga suditi NAROD tj. DF.

Već dugo je beskrajno licemjerje suštinska karakteristika (a i razlog sunovrata) politike EU i SAD. Ko još iz balkanskih stabilokratija ili iz Moldavije, iz Jemena ili Kenije - koji još građanin tih država vjeruje u evropsku floskulu o 'zajednici demokratskih vrijednosti'. Ko još nakon Libije, Egipta i Sirije vjeruje u dobre, altruističke namjere 'obojenih revolucija'. Ako je istina da je ISIS formirala CIA, onda je u CG na sceni isti tip ucjene kakav je pokušan u Siriji, a Đukanovićeva biološka i kriminalno-politička porodica je svojevrsni crnogorski ISIS. Kojega Ameri evakuišu svaki put kada ga DF i NAROD opkole. U Deir Ez-Zoru to noćom obave američki helikopteri, a u CG je u oktobru 2015. to odradio Krivokapićev 'demokratski dijalog u Bijelom salonu' i tzv. građanska opozicija.

Aktuelnu političku žabokrečinu, kako rekoh, karakterišu dva paralelna procesa - terensko 'kresanje' DF od strane 'našeg Alekse', staljinistički progon i potpuna medijska izolacija najjačeg opozicionog subjekta, sa jedne strane, i napori da se unutar DPS-a marginalizuje struja Mila Đukanovića, sa druge strane. 

Tako postavljena politička 'igra bez igre' (da upotrijebim kovanicu velikog fudbalskog maga Miljana Miljanića) bila je konsensualno prihvaćena i podržana od svih političkih subjekata, medija i NVO - jer je svima donosila korist. Jednako 'našem Aleksi', koliko i Dušku Markoviću. Baš svima osim DF-u.,

Ta 'igra bez igre', u kojoj je permanentno stradao jedino DF, prije svega je bila u interesu korumpirane Briselske birokratije. Zato su njeni zvaničnici bojkotovali 'teroriste iz Fronta', osnažili su rascjep unutar opozicije, i svoj angažman su ograničili na retoričko pozivanje na povratak u Parlament. Ali bilo kakav istinski pritisak u tom Hanu, Mogerini i Junkeru nije padao na pamet.

Sve dok se nijesu pojavile špekulacije o mogućem povratku DF-a u Parlament! To je izazvalo priličnu paniku kod svih. Zato sada Brisel, iznuđeno, preuzima proaktivnu ulogu i organizuje sastanak EU ambasadora sa opozicijom. I pritom poziva 'teroriste iz DF' na te konsultacije!

( NASTAVAK ANALIZE slijedi)