Radulović: Ako ostatak opozicija neće da ruši režim, treba da se vratimo u parlament

Prof. dr Branko Radulović

Zamjenik predsjednika Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Branko Radulović poručio je da će, ukoliko se opozicione kolege ogluše o poziv DF-a i budućnost Crne Gore, biti najglasniji zagovornik povratka u Skupštinu.

PODGORICA - Potpredsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Branko Radulović sumnja da Crna Gora može postati moderno demokratsko društvo jer je ovdje, kako kaže, poremećen sistem vrijednosti i ne postoji prava elita koja društvo vodi u bolju budućnost. 

Strašno ali istinito, Crna Gora živi život van pravog života, u neistini, jedući samu sebe i svoju budućnost, ubijajući se, sa poremećenim sistemom vrijednosti, mijenjajući svoj identitet, bez prave elite, sa sve manje konkurentnim znanjem i pretpostavkama da će ikada biti moderno demokratsko društvo, ističe profesor Radulović. 

POBJEDA: Pesimistične konstatacije za političara koji tvrdi da hoće promjene... 

RADULOVIĆ: Da, ali kada mnogo znate i pošteno i iskreno govorite, ili kada uporedite sliku življenja u mnogim zemljama i ovu u Crnoj Gori, posebno u kontekstu uslova i izazova tada je sve jasno. Ta uporedba, mogućnosti i rješenja ne odgovaraju ovom režimu i kvazi eliti, za njih je življenje u neistini uslov opstanka, statusa i privilegija. 

POBJEDA: Većina u međunarodnoj zajednici ne dijeli Vaše mišljenje. Naprotiv, mnogi od Brisela do Vašingtona naglašavaju daje Crna Gora najdalje otišla u reformama i daje lider evropskih integracija. 

RADULOVIĆ :Danas se, nažalost, na svjetskoj političkoj sceni dešava umiranje i propadanje demokratije i univerzalnih načela, narušava se uspostavljeni poredak, uvode se nove norme ponašanja, dvojne, jedne za kućnu upotrebu a druge za druge. Čovjek čija je najveća tekovina i ideal sloboda postaje sve više samo ekonomski subjekat. 

Znači interes i samo interes. Sve su brojniji oni koji tvrde da svijet klizi i daje čak na pragu novog rata, i to nuklearnog, a ne postoji niti jedna tačka na zemaljskoj kugli koja nije u dometu suparničkih raketa. 

Sto očekivati od onih koji mogu za nekoliko minuta proizvesti nuklerni holokaust, a koji su sebi obezbijedili podzemna sigurna staništa za nekoliko mjeseci boravka? Da takvi pošteno i objektivno govore o tamo nekoj Crnoj Gori? Geostrateška pozicija zemlje i marionetska vlast su za te velike igrače primarni. Šta nam je donio NATO u domenu pravde ili ekonomskog blagostanja? Ništa, to sad više niko i ne pominje. Znači, sudbina Crne Gore je u Crnoj Gori, ne van nje. Ambasadori zemalja EU su tražili razgovor sa čelnicima DF-a, što znači da smo važan faktor. Iznijećemo im istinu, a može se očekivati da će se i dalje njihovi formalni i neformalni stavovi o karakteru i trajanju režima mnogo razlikovati. 

POBJEDA:Dabi se ti stavovi u međunarodnoj javnosti formirali, neophodno je da postoji minimum konsenzusa unutar opozicije. Zašto sa Vašim mišljenjem nijesu saglasni mnogi iz crnogorske opozicije? 

RADULOVIĆ: Prezirem te i takve. Ti navodni veliki intelektualci, analitičari, medijski magovi, predstavnici civilnog društva, čistunci su kao neznaveni, a suštinski dio su klijentelističkog sistema i čuvari režima. Svoj sramni angažman, laži i doprinos u razbijanju prave alternative "debelo naplaćuju. Krajnje otvoreno, bez lažne crnogorske skromnosti; za njih sam ime i u nauci, i po rezultatima i moralnim vrijednostima. Ja sam njihova savjest i noćna mora, zato sam toliko izložen cenzuri i lažima. POB JEDA:Budite konkretnij i kada tvrdite da postoji klijentelistički sistem u Crnoj Gori... 

RADULOVIĆ: Režim i vođa su odavno potvrdili i potvrđuju svoj autokratski i kriminogeni karakter, često sa elementima rigidne i otvorene diktature i tiranije, kroz odnos prema DF-u i razbijanje protesta. Međutim, o višepartij skoj kleptokratiji, a posebno klijentelističkom karakteru stema vladanja manje ili malo se govori. 

Naime, režim je formirao sistem organizovanih krađa, šef određuje ko i koliko dobij a od plijena, bilo da su u pitanju političke partije, institucije ili subjekti civilnog društva... 

POBJEDA: Kako ćete, i sa kim, srušiti taj klijentelistički sistem? 

RADULOVIĆ: Prvo, DF ga je svojim djelovanjem uzdrmao, skinut je oreol snage čuvene "britve; pohlepa je sve veća, posebno kako se ide ka vrhu, dok je plijen sve manji. Takođe, sve je izgledniji odlazak šefa režima zbog njegovih djela i njegovog okruženja, kao vrhovnog arbitra u podjeli plijena, što će uzdrmati i dovesti u pitanje opstanak klijentelističkog sistema. No, najveća opasnost za njega je snaga alternative. 

POBJEDA: Uporno, već godinama, tvrdite da smjenljivost vlasti ne zavisi od vlasti već od alternative. Gdje je ta alternativa? 

RADULOVIĆ: Crnoj Gori nema druge, mora iz neporetka u poredak, iz bezdržavlja u državlje, mora se proći kroz čistilište, doživjeti katarza, doći do čvrstih temelja i na tome se graditi moderna država što brže moguće. Za to treba ogromna energija i znanje a univerzalnih rješenja nema. Uslov svih uslova je smjena ove i ovakve vlasti, revizija, odgovornost za učinjeno i za saučesniš-tvo. Ovakva istinska tranzicija zavisi samo od prave alternative, njene snage i rješenja. Demokratski front je osnovan i bitiše na tim postulatima i stremi ostvarivanju tog cilja. 

POBJEDA: Taj cilj izgleda daleko, a vaše poklike ne čuju, ili ne žele da čuju, kolege iz opozicije. I posljednji vaš pozivje jedan od brojnih neuspješnih pokušaja objedinjavanja opozicije... 

RADULOVIĆ : Tačno, bilo ih je bezbroj, svi u važnim momentima, sadržajni. Drugi su drugačije mislili, zato smo tu gdje smo, nigdje. Javni poziv DF-a od prije desetak dana je zadnji vapaj za pravo spasenje Crne Gore. Jedan vapaj opoziciji za demokratsku borbu, za prijevremene, sveopšte i slobodne izbore na proljeće 2018. godine. Drugi vapaj činiocima civilnog društva na angažovano, profesionalno i autonomno djelovanje. Poziv smo oročili do kraja mjeseca. 

POBJEDA: Već ste dobili uglavnom negativne odgovore. 

RADULOVIĆ: U pravu ste, ali valjda će razum, moral i rodoljublje pobijediti! Može i ovako da se tumači, za prvih deset dana inicijativu je podržalo više od pola opozicionih poslanika, ovim tempom, za sljedećih deset dana podržaće svi. Uvidjeće i drugi da je interes Crne Gore primaran, da je bojkot nedovoljan, da se ništa dobro nije desilo evo godinu dana, da nema suštinskih razlika među nama, da se borimo za fundamentalna prava, da je potenciranje razlika bezobrazluk, da je čekanje 2020. ludilo, da je rasipanje gubitak, da je sabiranje dobitak, da je znanje najveći resurs i da se ono stiče cijelog života velikim radom a ne rođenjem. Taj koji to ne shvati i ne učestvuje u stvaranju zajedničke alternativne energije i pameti u spasenju Crne Gore je izdajnik. 

POBJEDA: Biće mnogo tih izdajnika. Već se unutar opozicije sporite oko predsjedničkog kandidata... 

RADULOVIĆ: Priča radi priče. Daj da sjednemo i pošteno se dogovorimo. Logičan redosljed poteza su protesti, prelazna vlada, slobodni izbori, jedna lista, jedan kandidat, pobjeda, pa na sljedećim svako za sebe, ukoliko hoće. Važno je da osvojimo slobodu i pokrenemo demokratski točak. To je šema svih uspješnih tranzicija. 

POBJEDA: A što ako nema dogovora do kraja mjeseca? 

RADULOVIĆ: Ako ne bude dogovora do kraja mjeseca, tada je definitivno jasno lični interesi ili dilovi nekima su važniji od Crne Gore. Živjeti u laži koju kreiraju režim, neki opozicionari, neki mediji i neki analitičari u kojoj se ustoličuje kleptokratska i neuka elita, realizuju truli kompromisi i trajno defektna Crna Gora je suludo. 

Da podsjetim, u prethodnih godinu dana smo predložili brojne studije, analize i rješenja od vitalnog interesa, u pogledu fiskalne politike, ekologije, energetike, infrastrukture, industrijalizacije, obrazovanja... 0 tome ni riječi, ili vrlo malo, u javnosti. Podnijeli smo tužbe za najveće pljačke koje se dešavaju. Sličan epilog! Nijesmo pozvani ni u jednu stručnu debatu o brojnim problemima Crne Gore, ni na TVCG ni na TV Vijesti, a imamo stručne ljude, superiorna rješenja i program i daleko smo najjači opozicioni činilac. Prošli smo i prolazimo pakao, spremni na žrtvu, dokazali svoj opozicioni karakter, nudili sve drugima i ne ide... 

Ukoliko se ogluše o naš poziv i budućnost Crne Gore, biću najglasniji zagovornik povratka u Skupštinu, da direktno komuniciramo sa građanima, da saopšimo istinu i pokažemo svoju superiornost u misiji i rješenjima i suprotstavimo se ovoj neznavenoj vlasti. Svakim danom gubimo samo na pljački boksita devet miliona dolara. Ja u tome više neći učestvovati. Volio bih iznad svega da moja misija urodi plodom i da budem samo šraf u demokratskom točku, ukoliko se to ne desi, iz ove kaljuge izaći ću čistog obraza. 

POBJEDA: Kako ćete izaći? Protiv Demokratskog fronta, čiji ste jedan od ključnih lidera, vode se brojni sudski procesi i istrage... 

RADULOVIĆ: Svakim danom se sve više pokazuje njihova neosnovanost, prave namjere, farsični karakter i kafkijanska atmosfera. Pokrali su izbore, htjeli da nas pobiju, da nas ugase, dobili su odgovor u našoj sve većoj odlučnosti. Žao mi je naših političkih zatvorenika, one mladosti koja je nedužno robijala i robija, onih rana koje su zadobili i torture kojoj su izloženi mnogi. Sve će se vratiti, ovaj policijski i pravosudni aparat ide kroz odgovornost, lustraciju, izbor i reizbor. 

POBJEDA: Zar Vi lično ne zažalite zbog nekih teških riječi koje izgovarate? 

RADULOVIĆ: Medijska je manipulacija da je to u toj mjeri. Tačno je da ne dam na sebe, posebno od nikogovića. Ja sam u osnovi radoholik, davalac, praštalac, borac, vjerujući. Ili mi se čini da sam to. 

Mora se srušiti arhitektura klijentelizma 

POBJEDA: Govorite o problemu klijentelizma, možete li malo biti precizniji? 

RADULOVIĆ Konkretnije: SDP je imao svoje atare, dobro su naplatili svoju koaliciju sa DPS-om i ostvarivanje svetih ciljeva. Pozitivna je za podršku DPS-u ustoličena na najveće pozicije. Danas, SD, BS i druge marionetske partije dobijaju mnogo više nego što imaju i znanja i moći i rezultata. Tako da imamo i nezna venu i kleptokratsku vlast i dešavaju nam se mnogi ekonomski i razvojni promašaji i bla maže, kao ova oko reforme obrazovanja. 

Duga je lista nosilaca najviših univerzitetskih zvanja, djelilaca pravde, istraživača istine, branitelja nacionalnih i vjerskih posebnosti, koji su samo cigla u toj klijentelističkoj piramidalnoj arhitekturi i lažna slika demokratskog društva i slobodnih izbora. Kada se otvore tajni dosjei i aktiviraju krivične prijave biće mnogo "zvučnih imena na spisku saradnika DB-a i organizovanog kriminala!