Medojević: Duško Marković prima na razgovor firmu koja je pravosnažno osuđena za korupciju u privatizaciji Telekoma Crne Gore u SAD

Nebojša Medojević

Nakon detaljne višegodišnje istrage FBI i državnog tužioca SAD, direktori Mađar Telekoma i Mađar Telekom su potpisali Sporazum o priznaju krivice kojim su priznali da su Milu Đukanoviću, preko kompanije njegove sestre uoplatili 7.3 miliona EUr, da bi on kao Predsjednik Vlade uticao na donošenje niza odluka Vlade u pravcu ostvarenja i zaštite interesa stranog investitora da dođe do super većine u Skupštini akcionara telekoma Crne Gore.

Ostaće zapisano da je američka SEC, regulator tržišta hartija od vrijednosti u SAD pokrenula ovaj postupak, na osnovu moje inicijative kod tadašnjeg VDT Vesne Medenice, koja je odbila kao neosnovanu moju inicijativu da se ponisti pirvatizacija Telekoma, zbog kršenja zakona o Hartijama od vrijednosti koji utvrđuje obavezu da se iste akcije u istoj transakciji moraju prodavati po istoj cijeni, a što nije bio slučaj sa akcijama Telekoma Crne Gire. Da podsjetim, akcije u vlasništvu Vlade CG su prodavane po 4.7 EUR, a akcije u vlasništvu PIF i malih akcionara, su prodavane u toku tenderskog postupka po cijeni od 2.2 EUR, uz nezakoniti bonus Vlade od 30 EUR centi po akciji. Tadašnji VDT je angažovala "eksperta" Vujicu Lazovića, dekana Ekonomskog Fakulteta, koji je dao svoje čuveno "ekspertsko" mišljene da je sve u skladu sa zakonom.

Nakon istrage koja je trajala 6 godina FBi i Državni tužilac SAD su došli do dokaza koji su primorali menadžere Mađar Telekoma da priznaju da su platili korupciju od 7.3 miliona EUR direktno Predsjedniku Vlade Djukanovicu , kako bi im on omogućio donošenja odluka Vlade koje idu u korst stranog investiotora.

Privatizacija Telekoma Crne Gore je dakle, u SAD, presuđena kao korupcionaška i Mađar Telekom je platio kaznu od 96 mil EUR zbog pljačke države Crne Gore.

Suprotno procjeni Premijera Sinđelićeve Vlade, Duška Markovića, koji prima predstavnike firme koja je opljačkala Crnu Goru i potplatila Predsjendika Košarkaškog saveza, DF je u svom programu jasno iskazao svoju političku namjeru da procesuira menadžere Mađar Telekoma u Crnoj Gori, i da ponudi Dojč Telekomu kao izraz dobre volje pogodbu da se Telekom Crne Gore vrati u vlasništvo države, a da se bivši Predsjednik Vlade Đukanović krivično procesuira zbog korupcije, koja je dokazana pred pravosuđem SAD.

Dojč Telekom je platio Đukanoviću 7.3 miliona EUR, a iz Telekoma i Crne Gore je do 2005 godine izvukao preko 500 miliona EUR čistog profita.

Vlada DF-a će povratiti Telekom u državnom valasništvo, a Đukanovića procesuirati u skladu sa Sporazumom o priznanju krivice koji su menadžeri Mađar Telekoma potpisali u SAD.

To je razlika izmedju DF-a i ostatka opozicije. Mi smo tu da štitimo interes države Crne Gore i nijedna strana kompanija neće moći da ostvaruje utivaj na štetu našeg naroda i države, kao što je to radila sa Vladama DPS.

Nebojša Medojević
Predsjednik Pokreta za promjene