Bošnjak: Šehoviću nemate ni trunke javne ni moralne odgovornosti

Branka Bošnjak

Nažalost, koliko je su sve moralne vrijednosti degradirane i kakav je ukupan sistem koji nam kreiraju DPS i njihovi „sateliti“ najbolje pokazuje ova sramna izjava ministra prosvjete Šehovića, koji nas obavijesti da neće biti ostavki jer se niko ne osjeća krivim za međunarodnu bruku koju su nam priredili. Ono čega bi se iole pristojan čovjek makar postidio, naše čelnike u sistemu obrazovanja, klasične partitokrate i neznalice, to ne interesuje, već guraju dalje u nove „pobjede“.

Gospodine Šehoviću, reforma obrazovanog sistema, uz reformu zdravstvenog i penzionog sistema, predstavlja nešto što je od krucijalne važnosti, vrlo osjetljivo jer dirktno tangira odgromn broj građana, pa mu se mora prići na veoma odgovoran i sistematičan način.  To znači da je za to potrebno vrijeme i mnogobrojna armija stručnjaka koja će reformi pristupiti prfesionalno, savjesno i odgovorno ukoliko se zaista želi unapređenje i napredak tog sistema. A šta ste vi uradili ministre, krenuli ste u sveobuhvatne reforme ovog sistema na brzinu, prepisivanjem, da sve bude završeno u par mjeseci, gotovo bez pravih javnih rasprava. U nelegitimnom Parlamentu, maltene bez rasprave za sat vremena usvojeno je osam sistemskih zakona. A sada ti prepisivači i neznalice, umjesto da se isključe iz sistema, oni obućavaju nastavnike kako da primijene ono što su oni prepisali. Taj apsurd samo može proći u ovoj našoj Gori Crnoj, kakvu ste je vi napravili. Da ne kažem, kakav ste haos kreirali sa udžbenicima, pa se ne zna više koji je udžbenik za koji razred. Hoćete dualno obrazovanje, a privreda potpuno uništena. Sve će to biti obična improvizacija i laž, kao što je uostalom i sve što radi ova nekompetentna Vlada. Akreditovali ste studijske programe na Univerzitetu Crne Gore direktno kršeći Zakon i ne hajete za to. Smjenjivali ste ljude u Upravnom odboru Univerziteta i ko zna na koji način „ubijedili“ studente da promijene stav, sve dok nijeste istjerali svoje. 

Dobronamjerno sam Vas upozoravala i dva prress-a održala ukazujući vam da ne smijete dozvoliti srljanje u reformu najznačajnijeg sistema, koji je od vitalnog interesa za društvo, čije posljedice mogu biti nesagledive jer će generacije i generacije ispaštati, ukazivala da se to ne radi na brzinu, ali uzalud. Mnogo korisnih predloga ste mogli naći i u našem superiornom programu „DA radi Crna Gora“ kroz čitav niz mjera u ovoj oblasti. Politički ostrašćeni, vi ste bili gluvi za sve ono na šta vam se dobronamjerno ukazivalo. No to govori o vama, o ovoj neznavenoj Vladi. A koliko ste zabahatili i koliko nemate ni trunke javne, da ne kažem moralne odgovornosti, ogolila je ova vaša zadnja izjava, gdje drsko izjavljujete da se niko od vas čelnika ne osjeća krivim za brukanje Crne Gore, naše zajedničke države, a ne vaše privatne prćije.

No, narode, u pravu je ministar, krivi smo mi što smo im dopustili.  I neka je sa srećom početak školske godine u sistemu koji su nam neznalice i prepisivači skrojili po svojoj mjeri.

 

Dr Branka Bošnjak,

Poslanica u Skupštini Crne Gore