Radulović: Marković obmanuo javnost

Prof. dr Branko Radulović

Markovićev intervju beogradskom „Novom magazinu“ obiluje brojnim obmanama, bilo da su u pitanju odnosi Crne Gore i Srbije, značaj Pensove posjete i Samita Jadranske povelje ili navodno liderstvo Crne Gore na Zapadnom Balkanu.

Demokratski front smatra da nikada nijesu bili gori odnosi Crne Gore i Srbije nego što su to u poslednjih dvadeset godina i danas. Ukoliko je Marković mislio na saradnju kriminalaca, kriminalizovane političke elite i kontraverznih biznismena, onda je u pravu. „Beograd na vodi“ je akcionarsko društvo tih struktura pod kapom bjelosvjetskih kriminalaca.

Marković i ovaj režim treba da se stide najveće izdaje koju je Crna Gora napravila bratskom srpskom narodu zabijajući im nož u leđa priznavanjem lažne države Kosovo. Bili su prvi kada je trebalo podržati ulazak ove navodne države u Interpol i UNESCO.
Demokratski front je svo ovo vrijeme zalagao za najbližu saradnju na partnerskim osnovama sa Srbijom. Da podsjetimo na neke naše inicijative o vremenu i načinu izgradnje autoputa Bar – Beograd - Budimpešta, TNT mreži, modernizaciji željezničke pruge Beograd - Bar, valorizaciji zajedničkih vodotoka i izgradnji hidroelektrana, naučnoj, obrazovnoj i zdravstvenoj saradnji, ništa od toga se nije realizovalo. Ovoj vlasti, Markoviću i družini, nije prioritetan javni interes, već isključivo lični. Zato danas imamo najgoru željeznicu na svijetu, preskupu moguću jednu traku auto-puta, nemamo novih hidro-elektrana, a saradnja koja je nekad bila se zasniva samo na ličnim poznanstvima.
Marković i družina su kreatori najcrnje antisrpske histerije u Crnoj Gori, tzv. velikocrnogorci i Đikanovićeva pripejt crnogorska svita se odriču svega onoga što nas veže sa Srbima i Južnim Slovenima i pokušavaju da grade neki lažni crnogorski genetski i istorijski kod. Danas u Crnoj Gori Srbi su građani drugog reda, etiketirani, progonjeni, diskriminisani, zatvarani i osuđivani bez iakakve krivice.
Markoviću, treba da znaš da je Crna Gora država svih njenih građana i da ovo što vi radite podsjeća na sramne periode koji su se dešavali na ovom balkanskom prostoru i koje su neki proslavljali ovih dana. Crna Gora ne smije da radi tako nešto. Uslov svih uslova je da vas takve smijenimo i da izgradimo državu svih nas.
Posjeta Pensa Crnoj Gori i tzv. Samit Jadranske povelje se ne može drugačije nazvati, no običnom farsom i to ne samo zbog brojnih blamaža koje nam priredio Marković i tzv. sastanka Pensa sa tzv. građanskom opozicijom, već zbog glavnog razloga njegove posjete. Naime, posjete Pensa ovom dijelu svijeta su bile isključivo s ciljem da bi plasirao poruke prema Rusiji. Iz Podgorice je pručio Rusiji, hladno-ratoviskim vokabularom, da je htjela na silu da crta nove granice, da je nastojala da destabilizuje region, odvoji Zapadni Balkan od Evrope, te da su moskovski agenti pokušali da poremete izbore i čak ubiju tadašnjeg premijera Đukanovića i spriječe ulazak Crne Gore u NATO savez.
Gospodine Pens, čak i od vas i od američke višedecenijske agresorske i neprincipijelne spoljne politike, premnogo je. Onaj ko je prekrajao spoljne granice u svijetu bili su NATO i SAD, počev od Koreje do Sirije. Veliki uticaj SAD-a bio je i na prekrajanje granica bivše nam lijepe države SFRJ. Zato su vaši predjednici dobili velike biste i spomenike i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. Hvaleći sadašnje tzv. nove lidere u regionu zaboravljajući njihovu prošlost i zatvarajući oči pred teškom zbiljom u kojoj se nalaze građani, manje više, svih zemalja Zapadnog Balkana, pokušavate da stvorite marionetske režime vama i vašoj politici. Gospodine Pens, što se tiče Crne Gore uskoro će doći vrijeme kada će nova crnogorska vlast uvažavati samo demokratske principe i neće biti ekspozitura imperijalističkih sila, već isključivo crnogorska, okrenuta Evropskoj Uniji na novim demokratskim principima.
Demokratski front se uvijek zalagao i zalagaće se za saradnju zemalja Zapadnog Balkana, sa samitima i konferencijama koji su održani u Berlinu, Beču, Parizu i Trstu davno je trebalo početi za dobro i Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.
Konstatacija Markovića da je Crna Gora lider na Zapadnom Balkanu je suvišno komentaristi. Kakva je uistinu Crna Gora, a kakav je i Balkan, najbolje pokazuju objektivne brojke o stanju i trendovima i egzodus najvitalnijih i najumnijih.
Demokratski front još jednom ističe da je sve u istinskoj alternativi, njenoj misiji, njenoj snazi i njenim rješenjima. Crnoj Gori je potrebno konkretno činjenje, pametna hrabrost, radikalne promjene, optimalna rješenja i pravi neimari. Sve ostalo su gubitničke varijacije. Demokratski front nastavlja još jače tim putem.

Prof. dr Branko Radulović zamjenik predsjednika Pokreta za Promjene član Predsjedništva DF-a