Stid će ih nadživjeti!

Vladan Raičević

O stidu će danas govoriti oni koji se najmanje stide svoje uloge u izgradnji nedemokratske Crne Gore (iako su svoje ime zamazali svojim ideološkim učiteljima, takođe načelno demokratama), a stidjeti se mogu oni koji su krivi, ne i oni koji za stid nemaju razloga. Izvinjavajte se, stidite se, crvenite se zato, kravatama — kad Pensa više nemate.

Hajde da uputimo kontrastid, ili kontraizvinjenje ljudima koji istine dijele na debele i mršave, hajde da ih upitamo: da li je trebalo da koljenicu koju pominjete podijelimo sa vama, budući da ste navikli na mesnate obroke koje dijelite sa režimom iza zatvorenih vrata? Prijatno vam, radije ćemo gladovati, pa i rušiti barikade goloruki, sa svojim narodom, nego kako. Nego, o kakvim je skupštinskim klupama riječ ako iste bojkotujete, barem formalno? Jeste li svjesni činjenice da mečka o kojoj govorite može sjutra zaigrati i pred vašim vratima, budući da ste na sistematsko medijsko i sudsko šikaniranje Demokratskog fronta ostali nijemi? Danas su na strijeljanje odveli nas, vas neće imati ko da odbrani kad vas budu odveli.

Kada pravde nema, jedina kazna je savjest na koju smo i kod poslanika računali. Evo rebusa: ako imunitet skinu čelni kerberi režima, hoćete li se prvo pomoliti ili otići u zatvorsku ćeliju? Ili obrnuto? Hajde, junaci, pljunite, da vidimo koliko ćete vi izdržati da ne poližete, ako je to bio cilj vašeg govora — ili biste radije jeli koljenicu (samo ne znate s kim, kao što ni vaša perjanica ne zna ni šta je, ni ko je)? Kako je moguće da se tolike ljudine svakoga dana nalaze na meti kritike koju, očigledno, slabo podnose, pa im je potrebna masovna advokatura?

I na kraju — boli li što vam desnicu prijateljstva ne pružismo, znajući da bismo ubrzo ostali bez nje? Ovako kao što bismo bez nje ostali baš sada kada nam je potrebna za upravljanje Budvom (što, priznaćete, ne odgovara ni vama ni vašim nalogodavcima sa kojima se tobože zupkate za svoje potrebe).

Nazivati ljude sa kojima ste do juče htjeli saradnju umobolnim jeste odraz kulture i časnih namjera iskompleksiranog daktilografa. Ali vašeg.