Medojević: Đukanović javno ponizio Markovića u Petnjici

Nebojša Medojević

Koliki je haos u DPS i koliko je daleko otišao sukob Đukanovića i Roćena, sa jedne strane, i Markovića i mojkovčana, sa druge strane, najbolje je pokazala dupla proslava u Petnjici, juče. Protokol koji je bio pripremljen za Premijera Duška Markovića, bez njegovog znanja preoteli su Đukanović i Roćen, koji su se pojavili na proslavi u Petnjici, dva sata prije Premijera Duška Markovića.

Koliko su "dobri" odnosi između Đukanovića i Markovića i kakvo je "jedinstvo" u DPS-u, najbolje govori činjenica da je Premijer u automobilu saznao da je državna proslava već završena i da su to umjesto njega odradili Predsjednik Košarkaškog saveza i ruski agent u penziji. Ovo je već drugo javno ponižavanje Markovića od strane Đukanovića. Prvo je bilo, kada se Đukanović, mimo protokola i suprotno Poslovniku Parlamenta pojavio na sjednici Skupštine na Cetinju , kada se glasalo o ulasku Crne Gore u NATO. Đukanović se pojavio i preuzeo šou Markoviću.

Đukanović želi sukobe u Crnoj Gori, kako bi pokušao da ubjedi moćne zapadne države da im je još potreban. On nikako da prihvati da je ulaskom u NATO, prestala potreba za njim i da oni sada žele da u Crnoj Gori vide politički dijalog i rješenje krize mirnim sredstvima. Đukanović je postao prijetnja stabilnosti zemlje i on je prvo krenuo da povrati izgubljenu kontrolu nad izvršnom vlasti u DPS-u.

Po svemu sudeći, Marković će biti ohrabren od zapadnih sila da preuzme kontrolu nad DPS i otvori dijalog sa opozicijom o mirnom rešenju krize. Zvanični susret sa Pensom će biti snažna poruka Đukanoviću da SAD podržavaju Markovića i da od njega očekuju rješenje krize, perstanak progona opozicije i normalizaciju prilika u zemlji. Ako Marković bude oklijevao da uradi neophodne rezove i ne isntitcionalizuje otpor Đukanoviću u DPS-u , Vladi i ANB-u, sasvim sigurno će proći kao Igor Lukšić, koji je elegantno i jeftino eliminisan aferom "Listing".

Svi sada možemo vidjeti koliko je DPS "jedinstven" i koliko sam ja dobro infromisan o dešavanjima u DPS i koliko sam bio u pravu.

Nebojša Medojević
Predsjednik PzP
član Predsjedništva DF