Sumnjivo lice ili moj ~sistemski alter ego~

Nemanja Brajković

~JEROTIJE (čita glasno): "Plava riba" - jest "plava riba". Budi bog s nama! (čita opet) "Plava riba, kljukana dinastija." (trgne se) Ama, gospodine Vićo, šta je ovo? (čita dalje) "Lokomotiva, okrug, trt, trt, trt..." (pogleda u Viću pa nastavlja) "... zora, kundak, vladika, fenjer, svastikin but, bubanj, pečat, penzija, pop!" (prestaje) Budi bog s nama, šta je ovo?

VIĆA: Ne znam, ne razumem. Znojio sam se po sata dok sam razrešio.

 JEROTIJE (šeta zamišljeno): Što ne razumeš ti, dobro; ali, eto, ni ja ne razumem. Nijednu reč ne razumem. 'Ajd' ovo "dinastija" i ovo "trt, trt, trt", kad se veže, recimo, moglo bi se još nekako i razumeti. To bi moglo značiti, na primer: "Uđite u narod strahopoštovanje prema" dinastiji " Al' ovo drugo ovaj pop, pa ova plava riba i ovaj svastikin but, to baš ne može ništa značiti. (čita opet u sebi) Ne znam! (misli se) A da, ipak, ovo ne znači nešto, samo vrlo zavijeno rečeno, a? I to možda vrlo važno?

VIĆA: I ja bih rekao.~

Od prije par nedelja ovog ljeta Gospodnjeg 2017 godine I mene je sadasnji vladajuci sistem oznacio kao sumnjivo lice. Ja nijesam pisao pisma, ali sam javno podrzao Pokret za Promjene sto je sasvim dovoljno da me ~ kljukana dinastija~ zapise pod nekim njihovim ~rednim brojem~. Tesko je racionalnim rijecnikom opisati kako sam se osjecao dok me je ~kundak~ sprovodio do kancelarije u kojoj mi je ~svastikin but~ udario ~pecat~ zbog mog javno izrazenog misljenja. Nakon ovog ja osjecam Branislava Nusica kao svog ~srodnika~ koji je sopstvenim ~predskazanjem~ I mene ucinijo fragmentom njegove knjizevne vjecnosti. Od trenutka mog ~uvodjenja u cin sumnjivog lica~ u izvodjenju sistema, pitam se, kako cu svojim kolegama konzervativcima iz drzava EU objasniti da se moji vrsnjaci u Crnoj Gori sistemski progone zbog borbe za gradjanska prava I  slobode. 

Veoma je jasno prateci postupke vladajuceg sistema da se isti nalazi pred samim konacnim porazom. Sistem svakim danom povecava stepen represije I zloupotrebe institucija sistema u progonu politickih neistomisljenika, sto predstavlja korak do ~gubljenja kontakta sa realnim zivotom~ I neminovnog rusenja svake diktature.. Medjutim, meni ostaje nejasno zasto kolege iz opozicionih partija ignorisu pozive Pokreta za Promjene odnosno koalicije DF, za zajednickim nastupom I time ubrzavanjem rusenja posledenjeg diktatora na zapdanom Balkanu? Nemam odgovor na pitanje, zasto su kolegama opozicionarima vaznije licne sujete koje vjesto ~sminkaju politickim frazama~ nego buducnost moje generacije u Crnoj Gori? Postovani prijatelji, opozicionari, ucinimo zajedno sve da niko vise od mojih vrsnjaka ne bude tretiran sistemski, kao sto sam ja. Ako vi ne date svoj puni doprinos jedinstvenom opozicionom djelovanju, snosicete,  sistemsku,  moralnu, ljudsku  odgovornost za svako naredno ~sumnjivo lice~ medju mojom generacijom.

Nemanja Brajkovic