Medojević: Novi zakon o vojsci u službi "Erdoganizacije" Crne Gore

Nebojša Medojević

Novim Zakonom o vojsci nastavljau se negativni trendovi jačanja autotratskih totalitarnih mehanizama vladanja, sve prisutniji od organizacije lažnog državnog udara od strane Đukanovićevog režima na dan izbora 16.10.2016 godine. Lažnim državnim udarom Đukanović je javno ušao u opasnu fazu "erdogenizacije" Crne Gore, kroz jasnu namjeru da suspenduje bilo kakvu eksternu kontrolu vlasti.  

Parlament bez opozicije i bez ustavom definisane parlamentarne kontrole veoma važnih segmenata izvršne i sudske vlasti, doveo je do, snaženja totalitarnih trendova i usvajanja zakona kojima se smanjuje transpratenost i odgovornost vlasti, i povećava prostor za korupciju i zloupotrebe vlasti. Nakon lažnog državnog udara, niko ne kontroliše službe bezbjednosti, vojsku, policiju, tužilaštva, sudove. Niko ne kontroliše sudsku vlast. Niko ne kontroliše kako režim troši budžetska sredstva i kako se upravlja sa javnim finanisjama.
Usvajanjem izmjena zakona o slobodnom pristupu informacijama i javnim nabavakama, stvaraju se nove zakonske mogućnosti za smanejnje trasnapretnosti i snaženje korupcije.
 
Daleko od očiju javnosti, mijenja se zakon o vojsci, usvajaju izjestaji ANB, policije, tužilaštva, sudova, imenuju nekompeteteni, ali partijski odani članovi Senata DRI. Grubo se gaze ustavne kategorije i instituti kojima se definisao međusobni balans i kontrola različitih grana vlasti, kao jedini efikasan emhanizam za obezbjeđivanja efikasne i odgovorne vlasti. Snažan debalans moći na strani izvršne vlasti i DPS, suštinski je razorio ustavni poredak i doveo u pitanje fundametalne principe višetratačkog parlamantarnog sistema.
 
Novi zakon o vojsci uvodi nova rješenja, koja su imanenta diktaturama i nedemokratskim režimima. Odluka o angažovanju vojske je jedna od najvažnijih odluka u sistemu odbrane i ona se mora donositi na više nivoa, uz međusobnu kontrolu od mogućih zloupotreba. Zato postoji Savjet za odbranu, generalštab, Ministar, ali i Odbor za odbranu i bezbjednost koji terba da vrši ustavom i posebnim zakonom svoju ulogu u kontroli i nadzoru odluka i Ministra i načelnika generalštaba. 
 
Ja sam javno u Parlamentu tražio od Ministra odgovor na pitanje zašto je Vojska Crne Gore bila stavljena u stanje pripravnosti za noć 24.10.2015 godine kada su građani Crne Gore predvođeni DF, tražiili fer i slobodne izbore i borili se za SLOBODU I DEMOKRATIJU. Tek nakon insistiranja u Parlementu, i mog ličnog nadzora u Ministarstvu odbrane došao sam do informacija da  je načelnik generlštaba netačno informisao javnost da je vojska dignuta u stanje pripravnosti zbog napada na objekte Vojske, što nije bilo tačno. Nikakvih napada na objekte vojske nije bilo i vojska je dignuta u stanje pripravnosti po naređenju Đukanovića koji je bio spreman da je upotrebi protiv sopstvenog naroda.
 
Zato je pitanje upotrebe vojske Crne Gore, ključno demokratsko i političko pitanje, koje ne smije biti stavljeno u ruke bilo kom pojedincu, a posebno ne aktulenom Ministru, poznatom kao slijepom izvršiocu naređenja Đukanovića. Ovim zakonskim rješenjem režim nastavlja sa degradacijom postignutih demokratskih standarda i jačanjem autoratskih mehanizama kojima se želi Crna Gora uvesti u "Erdoganizaciju", kršenjem ljudskih prava i sloboda, potpunom kontrolom institucija države od strane jednog čovjeka i partije na vlasti, progon opozicije, netransparetna i neogovorna vladavina sa korupcijom i državnim nasiljem kao "modus operandi".
 
Ovako brutalno gaženje ustavnih normi i mehanizama, dostignutih standarda i reforomi, sigurno će voditi i izmjeni ustava, gdje bi se po ugledu na Erdogana ojačali totalitarni mehanizmi vladavinje i legalizovali brutalni instrumenti odbrane režima po svaku cijenu.
 
Zato je borba DF, borba za demokratiju, ustavne garancije ljudskih prava i sloboda, ravnopravnost građana pred zakonom. Borba za normalnu Crnu Goru 
 
 
Nebojša Medojević , 
 
Predsjednik PzP
Član Predsejndistva DF