Medojević: Nacionalni konsenzus o miru, stabilnosti i demokratiji neophodan Crnoj Gori

Nebojša Medojević

Svima koji ozbiljno prate geostrateška dešavanja na globalnom planu, jasno uočavaju da će se Balkan opet naći u zoni sukoba interesa SAD i UK, sa jedne strane i Rusije, sa druge strane.

U uspostavljanju nove konfiguracije odnosa snaga velikih sila, Crna Gora ulazi, podjeljena, posvađana, sa paralisanim političkim sistemom, progonom najjače opozicione grupacije DF, sukobima unutar vladajućeg režima, ratom narkokartela. U uslovima geostrateških turbulencija, mala država kao što je Crna Gora, morala bi pronaći minimum konsenzusa u odbrani vitalnih nacionalnih interesa . Režim koji je 27 godina pljačkao državu i narod, razarao institucije , dijelio i svađao Crnu Goru, proizvodio „neprijatelje“ i služio samo svojim ličnim interesima, umjesto da teži ka konsenzusu, pokazuje spremnost da državne organe stavi u funkciju odbrane vlasti po svaku cijenu, uništavajući osnovne mehanizme za stabilnost zemlje, prije svega demokratiju i povjerenje u institucije.

Tesko je očekivati, katastrofe kao što su bili ratovi 90-tih, ali rizici određenih regionalnih konflikata na etičkoj osnovi, se ne mogu eliminisati. Svaki takav konflikt, u Makedoniji, Srbiji, Kosovu, BiH, neminovno će ugroziti i mir i stabilnost u Crnoj Gori. Zato je neophodno da se u Crnoj Gori otvori dijalog o postizanju nacionalnog konsenzusa o miru i stabilnosti, koji bi stvorio pretpostavke za mirno i demokratko rješenje krize. Konsenzus se mora zasnivati na dvije osnovne pretpostavke. Prvo, organizovanje prvih fer i slobodnih izbora i drugo, puno garantovanje svih prava svima, po najvisim medjunarodnim standardima. Konsenzus zasnovan na demokratiji i poštovanju svih ljudskih, nacionalnih i manjinskih prava i sloboda, je jedini put da Crna Gora sačuva svoj građanski karakter, teritorijalni integritet i suverenitet.

Demokratski Front je svojom istorijskom misijom, pomirenja Crnogoraca i Srba i borbom za demokratiju i poštovanje svih ljudskih, nacionalnih i manjinskih prava već pokazao u praksi da je takav konsenzus moguć i održiv. Ovako podjeljena i posvađana Crna Gora, sa razorenim institucijama i bez nepohodnog povjerenja biće laka žrtva bilo kom velikodržavnom projektu koji se uvijek na Balkanu može podstaći, spolja i iznutra. Nijedan režim, ničiji privatni, ni grupni intreres ne može biti iznad interesa države i naroda Crne Gore. Jednom je Crna Gora izgubila svoju državnost, zbog korumpiranog i nezajažljivog režima jednog čovjeka, koji je kad je državi i narodu bilo najteže pokupio opljačkano blago i napustio zemlju. Zato je, hitni početak dijaloga o vitalnim nacionalnim interesima i mirnom političkom rešenju krize nužnost i odgovornost svih političkih struktura u Crnoj Gori. Ovo je isključivo pitanje istorijske zrelosti i državničke odgovornosti političke elite i nijedna Ambasada ni velika sila nam tu neće niti može pomoći.