Bošnjak fondaciji „Budi human“: Bez manipulacije, dajte konkretne odgovore!

Branka Bošnjak

Gospodine Jovanoviću, ne manipulišem ja imenima, već vi manipulišete sudbinama oboljele djece. Pare su vam građani uplatili, ne da ih držite na računu već da ih upotrijebite u svrhu liječenja oboljelih mališana u Crnoj Gori. A za takvu djecu svaki minut je važan i može da znači spas.

Meni na sreću ne treba broj Fondacije, ali mnogim roditeljima čija su djeca oboljela treba, a vi ga uporno prećutkujete. Zato što se ne može doći do vas zato i nema zahtjeva, ako je uopšte tačna ta činjenica koju iznosite. Kažete imaju ga mediji, pa znači li to da roditelji treba da kontaktiraju medije da bi stupili u kontakt sa Fondacijom. I koliko shvatam iz vaših izjava pominje se vaš lični broj. Zašto bi tražili vaš lični broj, pa da li ste Fondacija samo vi jedan čovjek, jer mi tražimo kontakte Fondacije a ne vaš lični kontakt. Vi se ponašate kao da je to firma čiji ste vlasnik, a ne humanitarna Fondacija.

I molim vas da ne podcjenjujetu inteligenciju ovog naroda, osiromašen i obespravljen jeste, ali nije glup. Osnovani ste da bi pomagali oboljeloj djeci, a vi se nozbiljno i krajnje neodgovorno ponašate. Ili ste nedorasli poslu koga ste se prihvatili, ili manipulišete, a bojim se poslije ovakvih Vaših neubjedljivih izjava da je ovo drugo u pitanju. I mijenjate teze, bježite od činjenica i pokušavate mene da optužite za vaš nerad, a vrlo ste bili ažurni onih dana kada su se pare prikupljale, a posle toga tajac čak ni sajt niste u stanju da uradite za više od tri mjeseca.

Niko kažete ne traži novac za liječenje, a evo i juče je u medijima izašao apel za dječaka iz Danilovgrada oboljelog od karcinoma kostiju i organizovana je humanitarna utakmica tim povodom, a gdje ste vi da se oglasite i gdje su naše pare namijenjene takvoj djeci. Treba da vas je sramota.  

Pokušavate da prodate priču da vše od tri mjeseca nijesu obračunati računi mobilnih operatera, pa kome vi to pričate, kad svi građani znaju da se uredno svaki mjesec obračunavaju troškovi za korištene usluge mobilnih operatera. I vrhunac vaše manipulacije da svako može provjeriti stanje na računu Fondacije samo da dođe u banku, kako da ne. Baš će banke dati svakom ko poželi da pravi uvid u stanje njihoviih klijenata. Gospodine Jovanoviću, nemojte se igrati sudbinama oboljele djece i ne ponižavajte inteligenciju građana koji su učestvovali u humanitarnoj akciji.

Vrlo je sumnjivio i to što javni servis nije pozvao i drugu stranu, već samo vas a nikako da vam novinarka postavi prava pitanja, već vas je pustila da pričate ono što ste unaprijed pripremili. Ali mi koji smo učestvovali u akciji imamo pravo i na nezgodna pitanja jer samo tražimo da znamo istinu i šta se dešava sa novcem koji smo uplatili, a vidimo da svakodnevno pojavljuju apeli za pomoć oboljeloj djeci.

Uostalom, ne znam kako se vi uopšte postaviste kao neko kome se dade povjerenje za ovako odgovoran posao.

I još jedno pitanje što nijeste još koju akciju u ovih tri mjeseca pokrenuuli za drugu djecu oboljelu od drugih teških bolesti, ako kažete da su sredstva koja vam mjesecima leže na računu isključivo za djecu oboljelu od karcinoma. Valjda vam je to misija. I recite mi gdje se može naći taj Pravilnik sa kriterijumima po kojem se dodjeljuje naš novac oboljelima i da li je javnosti dostupan, ili ste i tu vi lično jedini procjenitelj. Postoji li još neko u toj Fondaciji izuzev vas. Pa nećete valjda vi sami određivati po sopstvenom nahođenju kome će se pomoći.

Zato gospodine Jovanoviću, dajte vi konkretne odgovore na ova pitanja  i ne zamjenjujte teze, jer nešto ovdje ne miriše na dobro.

Previše se prevaranata nakotilo u ovim teškim vremenima da bi se vjerovalo samo na riječ, a djela vidimo izostaju. Evo tri mjeseca se čeka da budete humani, kako je naziv Fondacije, ali ništa od toga.

 

Branka Bošnjak,

Poslanica u Skupštini Crne Gore